Árpád
-2 °C
3 °C

Lassan halad a Malév-vizsgálat

2000.07.11. 15:17
Az Index információi szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a Malév 260-as szaloniki járatának nemrégiben bekövetkezett ,,majdnem-balesetét" nem a TU-154-es hibája okozta. Ennél többet egyetlen illetékes sem kívánt mondani lapunknak, ugyanakkor sokan hangsúlyozták: indolokatlannak tartják a TU-154-esekkel szemben lassan kibontakozni látszó ,,kampányt". Időközben kiderült: a kiszemelt hamburgi bázis nem alkalmas a keleti gépekkel történt események elemzésére.

A Malévnek hat TU-154-ese van, ezek közül egy éppen nagyjavításon tartózkodik, a másik pedig Szalonikiben vesztegel, miután nemrégiben csak másdoszorra tudott leszállni a görög város repterén, s - valószínűleg az első landoláskor - igen komolyan megsérült.

Mint megtudtuk, a légitársaság másik négy, ugyanilyen típusú gépét alapos ellenőrzésnek vetik alá, de ezeket egyébként is gondosan karban tartják.

Az Index információi szerint igencsak húzódik a közös görög-magyar vizsgálat is, amely a szaloniki eset elemzésével foglalkozik. A görögök ugyanis nem értesítették a Malévet arról, hogy megkezdték volna a fekete doboz vizsgálatát. Ez a mérőszerkezet rögzítette a pilótafülke hangjait, valamint a gép műszereinek állását is az incidens alatt.

A szaloniki légügyi hatóság ragaszkodott ahhoz, hogy Németországban, semleges területen vizsgálják meg a fekete dobozt, időközben viszont kiderült, hogy a kiszemelt hamburgi bázis nem alkalmas a keleti gépekkel történt események elemzésére.

Más esetekben - ha nem Oroszországban - akkor gyakran Magyarországon vizsgálták ki a keleti gyártmányokkal előforduló incidenseket, most azonban, miután az érintett felek egyike és pilóta is hazai, ez a megoldás nem kerülhetett szóba.

Mint megtudtuk, a Malévet mindeddig nem tájékoztatták a görög vizsgálóbiztosok arról, hogy hol és miként folytatják a szaloniki eset tisztázását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?