Auguszta
-3 °C
2 °C

Belülről bírálják Orbánt

2005.01.19. 06:52
A Szövetség a Nemzetért polgári kör egyik alapító tagja, Malgot István keserű hangú esszét írt a Fideszrõl és a szintén ehhez a polgári körhöz tartozó Orbán Viktorról a Szövetség című lap január 14-i számában. Malgot szerint a szövetség tagjai több mint egy éve nem találkoztak, mert nincs értelmük az egyéni véleményeknek. "Véget kell vetnünk a hallgatásnak" - fakad ki a szobrászművész.
A Népszabadság szerdai számában részleteket közöl Malgot István, a Szövetség című lapban megjelent cikkéből:

"2004. december ötödikének katasztrófája nem egyszerűen a magyar politikai elit szánalmas vergődéséről adott képet. Szétrobbant az az illúzió, hogy a Fidesz jelenlegi állapotában képes a nemzet érdekében felelős döntéseket hozni, képes a társadalom többsége által járható utat, követhető célokat kínálni...

December ötödikén megroppant, mert a nemzet többsége számára követhetetlennek bizonyult az a politikai irányvonal, amit Orbán Viktor a Fidesz átalakítása után képviselt. A nemzet határok feletti egyesítése helyett a nemzet részeinek eddig elképzelhetetlen mértékű szembefordítása következett be. Szégyen és keserűség ül a szemünkben, ha felemeljük tekintetünket. Ha felemeljük.

Orbán és Áder vitája
Az Index információi szerint a színfalak mögött Orbán Viktor és Áder János között kirobbant vita miatt szabadságolták a Fidesz-frakció sajtóosztályának nagy részét. A Fidesz két vezető személyisége a párt kommunikációs igazgatója, Meszleny László teljesítményének értékelésén különbözött össze.

Orbán Viktor számára egy politikai irányvonal csődje. Az MDF-nek csendes önigazolás. A szocialistáknak szégyennel keveredett megkönnyebbülés. Az SZDSZ számára egyértelmű győzelem. Egyébként nemzeti katasztrófa. (...)

A polgári köröknek egységes eszmei hátterük nem volt, ezért ideális terepet kínáltak a legkülönbözőbb provokációknak, a mozgalmat saját céljaikra felhasználni kívánó álradikális, demagóg, vagy éppen szélsőjobboldali csoportoknak. (...)

Az egyszemélyi hatalom háborúk idején hatékonysága miatt elfogadott. Ugyanakkor az egyszemélyi hatalomnak szüksége van a háborús körülmények fenntartására, hiszen létét csak valamiféle végső harc víziójával tudja igazolni. A közelmúlt rettenetes politikai feszültségeit az az elképzelés tartotta és tartja életben, hogy a nemzeti oldalnak megnyert csaták és diadalmas ütközetek során le kell győznie, meg kell semmisítenie a szembenálló politikai tábort. Gyakorlatilag az ország felét. (...)

Jelenleg a Fidesz egyre kevésbé értékcentrikus párt, és egyre inkább a nemzeti populizmus megjelenítője. Értékek vállalása helyett népszerű vagy népszerűnek tartott nézeteket és követeléseket hangoztat. (...) Megszűntek vagy elnémultak azok a fórumok, ahol lehetőség volt a vélemények ütköztetésére. A Szövetség a Nemzetért polgári kör egy éve nem tanácskozik. Feltehetően azért, mert itt valóban ütköztek a vélemények. (...)

Szégyenkezünk, amikor fölényesen lefitymálják ellenfeleink cseppet sem lebecsülendő képességű politikusait, mondván: olyan jól jöttek nekünk, mint egy lottó ötös. Miféle gyermeteg helyzetértékelés szül ilyen kijelentéseket? Milyen politika épülhet efféle helyzetértékelésekre?

Véget kell vetnünk a hallgatásnak. Közéletünket, s vele együtt személyes életünket a másfél évtizedes harcok olyan pályákra terelték, ahol alkotó energiáink teljesen értelmetlenül felemésztődnek, s így képtelenné válunk egy valóban élhető Magyarország megteremtésére."

"Lehet, hogy ez volt a cél?" - teszi fel a kérdést Malgot István.