Auguszta
-4 °C
2 °C

Összekülönbözött Orbán és Áder

2005.01.18. 16:15
Az Index információi szerint a színfalak mögött Orbán Viktor és Áder János között kirobbant vita miatt szabadságolták a Fidesz-frakció sajtóosztályának nagy részét. A Fidesz két vezető személyisége a párt kommunikációs igazgatója, Meszleny László teljesítményének értékelésén különbözött össze.

Elérhetetlenné vált kedden Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja mellett dolgozó sajtóosztály. Az üzenetrögzítőjük szerint február 1-ig szabadságon lesznek.

Keresztbe szervezték

Kampányfőnökök
Az elnökség döntése alapján, mint ismert Rogán Antal lett a párt kampányfőnöke. A kampányfőnök helyettese továbbra is Nyitrai Zsolt maradt. Az Index információi szerint Orbán Viktor rajtuk kívül Gyürk Andrást, a Fidesz EP-képviselőjét is kampányfőnöki feladattal bízta meg. Gyürk azonban a Fidesz külügyi kampányaiért lesz felelős.
Az Index értesülései szerint a frakció-sajtóosztály nagy részének kéthetes kényszerpihenőjét maga Áder János frakcióvezető rendelte el miután a pártelnökség pénteki ülésén keményhangú vitába keveredett Orbán Viktorral. Áder kifogásolta, hogy a párt és a kéviselőcsoport kommunikációs osztályai az elmúlt időszakban többször is keresztbe dolgoztak Áder a kommunikációs bakikért "Orbán emberét", Meszleny Lászlót tette felelőssé.

Ne lője el a muníciót

Információink szerint a stratégiai kérdésben kirobbant vita miatt maradt el Orbán Viktor péntek délutánra meghirdetett, a Gyurcsány-kormány száz napját értékelő sajtótájékoztatója is, jóllehet a hivatalos verzió szerint az elnökség tagjainak álláspontja bírta rá a pártelnököt, hogy "ne lője el" a párt munícióját. A frakcióvezető az elnökségi ülése után elrendelte az irányítása alatt álló kommunikációs stáb szabadságolását, így - szintén a hivatalos verzió szerint - a Fidesz-kommunikáció kizárólagos irányítása éppen az általa kritizált Meszlény László kezébe került.

A képviselők is vakációznak

Az Index kérdésére Navracsics Tibor, Orbán kabinetfőnöke elismerte, hogy kommunikációs kérdésekben volt nézetkülönbség a két vezető között. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője szerint túlzás azt állítani, hogy a teljes sajtóosztály leállt volna, hiszen a frakció mellett lévő részleg munkatársai közül többen dolgoztak kedden is. Révész szerint amúgy is természetes, hogy a parlamenti szünet idején mennek vakációra a sajtóért felelős munkatársak is. A Fidesz képviselőcsoportjának sajtófőnöke az Indexnek azt mondta, ő is természetesnek tartja, hogy a szünet idején mentek szabadságra munkatársai. Szerinte ebben semmi különös nincsen, a korábbi években is hasonló volt a gyakorlat, azaz a párt sajtóosztálya vette át az ügyeket, parlamenti szünet idején.

Orbán pártelnöki pozíciója nem biztos

A Fidesz készen áll arra, hogy változtasson, mondta Navracsics Tibor, Orbán kabinetfőnöke az MTV szerdai Este című műsorában. Riporteri kérdésre elismerte, hogy "sok mindenről folynak viták" a párton belül, sok fórumon, de "valamilyen megoldás mellett mindig konszenzusra jutnak". Kérdésre válaszolva Navracsics úgy fogalmazott, nem biztos benne, hogy egy év múlva még Orbán Viktornak hívják a Fidesz elnökét, de mindenképp ő lesz a miniszterelnök-jelölt. Hozzátette, "nem túlságosan jól, normál menetben mennek a dolgok" a Fideszben.

Meszleny László az MTI-nek tagadta, hogy vita volna a Fidesz két vezetője között. Közölte: a Fidesz-frakció sajtóosztálya jelenleg is dolgozik.