Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

'Nem vagyok nácivadász'

2004.05.24. 11:50
Nem nácikat üldözni érkezett Magyarországra Peter Z. Malkin. Az Eichmant elfogó Moszad-ügynök szerint a bűnösöknek életük végéig felelniük kell tetteikért, a háborút elvesztő országok felnövekvő generációinak azonban nem kell bűntudatot érezniük apáik vétkeiért.
"Nem vagyok nácivadász" - jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján Peter Z. Malikn. Az Eichmant személyesen elfogó egykori Moszad-ügynök a Mensch Alapítvány meghívására jött Magyarországra, látogatásának nincs köze a Simon Wiesenthal Központ nemrégiben meghirdetett Utolsó alkalom akciójához.

Bűnhődniük kell

"Vigyáznom kellett, meg ne fojtsam"
Eichman elfogása a Moszad történetének egyik leglátványosabb akciója. Az Argentinában Ricardo Clement néven bujkáló náci bűnöst másfél évi nyomozás után fogták el 1960-ban. Elrablását a Moszad egyik kommandója hajtotta végre, Eichmant a nyilt utcán, egy rendőrörs közelében tuszkolta egy Mercedesbe Malkin. A férfit el kellett némítani, közben azonban arra is vigyázni kellett, nehogy megfulladjon. A legnehezebb rész ezután következett, Eichmant ki kellett csempészni az országból. A háborús bűnöst az izraeli légitársaság, az EL-Al egyenruhájába öltöztették, a repülőre mint utaskísérő szállt fel. A magyarországi zsidók deportálását is megszervező SS-tisztet Izraelben ítélték halálra. Vádlójával, Gabriel Bachhal Steven András Geiger kétórás dokumentumfilmet forgatott, melyből július 1-én részleteket vetítenek le a Holokauszt Emlékközpontban.

A Wiesenthal-központ célja, hogy felkutassák a holokauszt még élő túlélőit és eddig rejtett dokumentumait a kelet-európai országokban, így Magyarországon is. Lapértesülések szerint a még életben lévő bűnösök bíróság elé állítását is tervezik.

Malkin is úgy véli, hogy a bűnök elkövetőinek fizetniük kell tetteikért, "Függetlenül attól, hogy hány évesek". Mint mondta, "a nácikat sem érdekelte az áldozatok kora".

Bűnösre vadászott, nem nácira

Önmagát azonban nem tartja nácivadásznak, 1960-ban a Moszad megbízásából "nem egy nácit, hanem egy bűnöst" ment elrabolni Argentinába. Az akcióban rá hárult Eichman konkrét fizikai elrablásának feladata. Malkin egyébként festőművész volt, titkosügynökként hivatását használta álcának.

Az idős titkosügynök szerint egyébként a megbocsátáshoz nem kell generációknak felnőni. "Senkit sem vádolok, aki nem vett részt a gyilkosságokban. Az apák bűneiért a fiúk a Biblia szerint sem felelnek, csak arra kell vigyázni, hogy a rémségek ne ismétlődjenek meg" - idézte fel egy bűntudattól szenvedő fiatal német lánynak adott válaszát budapesti sajtótájékoztatóján.

Tiszteletre nevelnének

A Malkint meghívó Mensch Alapítvány célja, hogy az oktatásban kiemeltebb szerepet kapjon a toleranciára nevelés, az emberek tiszteletének oktatása. Ennek érdekében tankönyveket fordítanak le, nyáron pedig "toleranciatábort" tartanak Balatonlellén "zsidó, roma, afrikai, kínai és magyar gyerekek részvételével" - mondta el Steven András Geiger, az alapítvány vezetője.

Az alapítvány július elsején filmvetítéssel egybekötött emléknapot tart a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Terveik között szerepel, hogy Várpalotán és a hajdú-bihari Pocsajon emlékművet állítsanak a holokauszt roma áldozatainak is.