Rudolf
1 °C
13 °C

Megnyílt a Holokauszt Emlékközpont

2004.04.15. 19:33
Délután öt órakor megkezdődött a Holokauszt Emlékközpont megnyitója, ahol Móse Kacav izraeli államfő megköszönte Magyarországnak a múzeum létrejöttét, Medgyessy Péter miniszterelnök és Hiller István kulturális miniszter arról beszélt, a magyar holokauszt össztársadalmi ügy. Az izraeli elnök porgramjai rendben zajlottak, közlekedési fennakadások még éjszaka is előfordulhatnak.
holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja előestéjén, csütörtökön megnyílt a budapesti Holokauszt Emlékközpont. Az eseménnyel egyidejűleg Auschwitzban megnyílt az új magyar állandó kiállítás, míg Jeruzsálemben és Washingtonban megemlékezést tartottak.

Nincs mentség, nincs magyarázat

A holokauszt utáni minden nemzedék legfőbb kötelessége: emlékezni és emlékeztetni. A felejtés ugyanis a zsarnokság szövetségese, a megbocsátás és az emlékezés a szabadságé - mondta Medgyessy Péter a Holokauszt Emlékközpont megnyitóján csütörtökön Budapesten. A világ holokausztmúzeumainak sorában a budapesti az ötödik, a jeruzsálemi, a washingtoni, a londoni, illetve a berlini után.

"A köztársaság miniszterelnökeként kimondom: ezen aljas bűnt magyar emberek követték el magyar emberek ellen. Nincs mentség, nincs magyarázat" - mondta a kormányfő a 60. évvel ezelőtti eseményekre, a holokausztra emlékeztetve. A Központot megnyitva Hiller István kulturális miniszter hasonlóan, össztársadalmi ügyként fogalmazott a magyar holokausztról.

A holokauszt elrettentő ereje gyengül

A magyar kormányfő és minisztere után Móse Kacav, a Budapestre látogató izraeli elnök mondott beszédet, amelyben tiszteletét fejezte ki a magyaroknak, amiért létrejött a Holokauszt Emlékközpont.

Az izraeli államfő azt mondta: magyarok is együttműködtek a nácikkal, és központi szerepet vállaltak zsidó testvéreik országból való elhurcolásában; partnerek voltak abban a szörnyű gyilkosságban, melynek nincs párja a történelemben.

Kacav szerint hatvan évvel "az antiszemitizmus ördöge újra megjelenik Európában". Azt mondta, a borzalmak emléke évtizedeken át visszatartotta az antiszemitizmus kitörését, "de a vészkorszak elrettentő ereje, úgy tűnik, gyengül".

Ezt követően Mádl Ferenc magyar államfő beszédében úgy fogalmazott: "Ez az intézmény nem csak a mártír zsidóság emlékhelye. Mindnyájunké. Az egész magyar társadalomé. Érző és gondolkodó ember számára nincsen kétféle halott, kétféle áldozat. Minden áldozat fáj nekünk."

A Holokauszt Emlékközpont megnyitásán részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Orbán Viktor volt kormányfő, a meghívottak között helyet foglalt több miniszter, ott voltak a parlamenti pártok képviselői, a történelmi egyházak vezetői, közéleti személyiségek. Az emlékközpont megnyitására érkezőket egyetlen hegedűs játéka fogadta a felújított zsinagóga udvarán.

Megemlékezés Washingtonban, Jeruzsálemben

A washingtoni holokausztmúzeumból Simonyi András köszöntötte a budapesti helyszínt, majd átadta a szót Marc Grossmannak, az amerikai ülügyminisztérium államtitkárának. A magyar holokausztról nyílt állandó kiállítás a lengyelországi Auschwitzban, Jeruzsálemben megmelékezést tartottak.

Közösen emlékeznek
A Holokauszt emléknap alkalmából budapesti fiatalok élő láncot alkotnak az egykori budapesti gettó körül. A megemlékezők minél több fiatalt várnak az eseményre április 15-re, csütörtök 19.30 órára a Madách térre. Ezután körbe veszik az 1944-es "kirekesztés szigetét". Az élő láncot követően 20.00 órakor a Madách téren megemlékeznek a holokauszt zsidó és cigány áldozatairól, majd indul "Az Élet Menete", hogy elzarándokoljanak a rakpartra, és gyertyát gyújtsanak a Duna-parton, ahol számtalan embert a vízbe lőtték.
Gyászima, koszorúzás

Délelőtt az izraeli államfő látogatást tett a Dohány utcai zsinagógában, ahol találkozott a magyarországi zsidóság vezetőivel. A zsinagóga és a szomszédos Zsidó Múzeum meglátogatása után az államfő a Wallenberg emlékparkba látogatott, ahol gyászima után megkoszorúzta a háború alatt zsidók ezreit megmentő svéd diplomata emlékművét.

Állami kitüntetéseket adományozott a Parlamentben Medgyessy Péter. "A kitüntetettek áldozatos munkájukkal sokat tettek azért, hogy tudatosítsák az emberekben a holokauszt emlékét és az emlékezés kötelességét" - állt a Kormányszóvivői Iroda közleményében.
Bővebben >>

Letartóztatták a palesztin fogorvost - útlezárások éjszakáig

A Tűzoltó utcai Holokauszt Emlékközpont megnyitója miatt a környéket teljesen lezárták. Az államfő programja miatt a város több pontján útlezárások okozhatnak forgalmi dugókat. Délután négyig lezárták az Andrássy utat, éjfélig a ferihegyi gyorsforgalmi utat.
Bővebben>>

Az izraeli államfő védelmét már csak a hétfőn leleplezett terrorista szervezkedés is indokolja. Csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezték a szervezkedés felderítése során őrizetbe vett palesztin származású fogorvost.

Kacav biztosításában négy-ötszázan vesznek részt, a védelmet az izraeli személyi védelmi szolgálattal közösen tervezték meg. A "világ egyik legveszélyeztetettebb személyiségének" programhelyszíneit "a csatornától a légtérig" biztosítják a rendőrség és a kormányőrség különlegesen képzett emberei.
Bővebben>>

Kacav barátokra talált

Kacav látogatása első két napját értékelve elégedetnek tűnt. "Egy Izraelt szerető, Izraelt támogató vezetőséggel találkoztam Magyarországon" - jelentette ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége székházában tiszteletére rendezett zárt körű díszebéden.

Az elnök egy kosszarvból készült kürtöt, sófárt ajándékozott a magyarországi zsidó közösségnek és leleplezte azt az emléktáblát, amelyet látogatása tiszteletére készítettek és a Dohány utcai Zsinagóga falán helyeznek el.