Edit
15 °C
29 °C

Ötszázan védik az izraeli államfőt

2004.04.14. 19:00
Móse Kacav védelmében 400-500-an vesznek részt, látogatásának helyszínein ellepik a biztonságiak a lépcsőházakat, ablakot nyitni tilos lesz, a látogatókat be kell jelenteni - a pincétől a légtérig átvizsgálnak mindent. Az izraeli államfő látogatása is közrejátszott a palesztin fogorvos őrizetbe vételében.
Móse Kacav és Mádl Ferenc
fotó EPA

Biztonságban van Magyarországon Móse Kacav izraeli államelnök, akinek védelmében 400-500-an vesznek részt - közölte a Köztársasági Őrezred parancsnoka szerdán, Budapesten.

Az izraeli személyi védelmi szolgálattal közösen szervezték meg Móse Kacav biztosítását: az öt védelmi fokozatból a második legkomolyabba sorolták az elnöki látogatás biztosítási feladatait - mondta sajtótájékoztatóján Szabó Ferenc dandártábornok. Ilyen fokozatú biztosítást utoljára 1996-ban, a pápa magyarországi látogatása során alkalmaztak. Az elnök közvetlen fizikai védelmében általában egy tucatnyi izraeli, és 9-11 magyar testőr vesz részt.

A parancsnok az izraeli államelnököt "a világ egyik legveszélyeztetettebb személyiségének" nevezte, mint mondta, egy ilyen szintű állami vezető "mindenhol a világon kiemelt védelemben részesül." Valamennyi programjának helyszínén "a csatornától a légtérig" mindent szigorúan átvizsgálnak, ellenőrzik a környéken lakókat, valamint lezárják a területet - mondta.

Fokozott készültség a Dohány utcai zsinagógában

Az államelnök csütörtöki programja során - amikor a Dohány utcai zsinagógába, illetve a Páva utcai holokauszt dokumentációs központba látogat - szigorú ellenőrzések lesznek. Lezárják a Wesselényi a Dohány és a Síp utca által határolt területet. Ezen belül teljes parkolási tilalom lesz. Mindenkit átvizsgálnak és aki nem ott lakik, az csak meghívóval léphet a területre - tájékoztatott, hozzátéve, hogy ugyanez vonatkozik a csütörtöki másik helyszínre, ahol a Berzenczey, a Páva és a Tűzoltó utca által határolt területet zárják le. "Nem bízunk semmit a véletlenre" - mondta.

Több mint száz elszállított autó

Kérdésre válaszolva közölte: a biztosított helyszínek környékén lakókat megkérték arra, hogy ne tegyenek félreérthető dolgokat, ne nyissák ki az ablakokat. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt a kérést általában mindenki megérti. Mint mondta, ha valaki mégis kinyitja az ablakát, akkor a lépcsőházban tartózkodó biztonsági ember bekopog hozzá és megkéri arra, hogy csukja be. Az ilyen esetekre nincs szankciójuk, de nem is élnének vele - közölte Szabó. Eddig összesen 138 gépjárművet szállíttattak el, mert azok olyan területen parkoltak, ahol várakozási tilalmat rendeltek el.

A védelmi fokozatokról szólva elmondta: az első fokozat csak akkor lép életbe, ha terrorveszélyeztetett személy védelmét kell ellátni, azaz akkor, ha a biztonsági szolgálatoknak erről megbízható, pontos információik vannak. Ebben az esetben például az összes közlekedő útvonalat teljes szélességben lezárhatják és kiüríthetik.

Nem volt összefüggés a terrorfenyegetéssel

Az Őrezred már az elnöki látogatás előtt információt kaptak a titkosszolgálattól a terrorfenyegetést tervező palesztin fogorvosról, azonban úgy ítélték meg, hogy nem volt közvetlen köze az izraeli államelnök látogatásához. Az információk egy olyan előkészületi stádiumban lévő cselekményre utaltak, "ami alig lépte át azt a küszöböt, amikor már a Btk. szerint minősíthető előkészületnek tekinthető a dolog." - mondta el a parancsnok.

Arra a kérdésre, hogy nőtt-e az államfő biztonsága a rendőrségi akció kapcsán, úgy válaszolt: "ha a kockázatokat vesszük latba, én egyet tudtam érteni azzal a rendőrségi döntéssel, hogy ezt a személyes szabadságot korlátozó intézkedést kellett az illetővel szemben foganatosítani, még akkor is, ha tudtuk azt, hogy nincs direkt összefüggésben a látogatással."

Páncélozott limuzin

Az elnöki látogatásra egy Mercedes típusú páncélozott limuzint béreltek mintegy kétmillió forintért. Ez a hétszemélyes autó golyó- és robbanásálló, és nem lehet kilőni a kerekeit. A különleges autó alkalmas arra, hogy úgynevezett "menekítési helyiségnek" használják, segítségével ki tudnak törni egy autókkal körbezárt területről is. Az autó árát 150-160 millió forintra becsülte a parancsnok.

Azt még nem tudta megmondani, hogy mennyi lesz az összköltsége az elnöki látogatás biztosításának, de azt több tízmillió forintos nagyságrendűre becsülte.