Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kacav: Izrael nem tervezi Arafat meggyilkolását

2004.04.14. 16:58
Az izraeli államfő abban bízik, hogy a palesztinok "észhez térnek", és nem a terrorral akarják elérni céljaikat, amik Móse Kacav véleménye szerint - a békefolyamat megtorpanása ellenére - sem állnak messze Izrael álláspontjától. Az elnök elmondta, az események ellenére budapesti látogatásának programját változatlanul megtartja. Kacav kijelentette, Izraelnek nincs terve Arafat mggyilkolására.
Kacav és Orbán szerint nincs a magyar közéletnek antiszemita szereplője
"Nem hiszem, hogy a magyarországi közéletben, a parlamentben, a politikában lennének antiszemiták, tapasztalataim szerint a magyar vezetők nem lehetnek antiszemiták" - közölte Móse Kacav a sajtó képviselőivel, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor Fidesz-elnökkel, volt kormányfővel.

"Európában ugyan újból felüti a fejét az antiszemitizmus, de bízom abban, hogy a kontinensen és azon belül Magyarországon is elég erős a demokrácia ahhoz, hogy ezt a jelenséget még csírájában el tudják fojtani" - jelentette ki Móse Kacav.

Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarországon a politikai élet teljesen mentes az antiszemitizmustól. "Kötözni való futóbolondok a magyar közéletben is vannak, de ők nem részei a parlamentnek és nem komoly szereplői a közéletnek" - jelentette ki a volt kormányfő.

A Fidesz elnöke közölte, hogy a Magyarországon élő zsidó közösség körében szerzett benyomásai szerint itt szívesen élnek a zsidók, gazdasági aktivitásuk erős, és a turizmus is egyre nő Izrael és Magyarország között. "Magyarországot nyugodtan lehet biztonságos helynek tekinteni" - mondta Orbán Viktor.

A terrorral semmit nem lehet elérni - jelentette ki Móse Kacav izraeli elnök szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten. "Hiszek abban, hogy a palesztinok észhez térnek, és rájönnek, terrorral semmit nem lehet elérni, és béke csak akkor lesz, ha megállítják a terrort" - fogalmazott Kacav.

"Izrael nem hajlandó eltűrni, hogy Allah, az iszlám, a Korán nevében kövessenek el gyilkosságokat ártatlan emberek ellen" - jelentette ki. Az izraeli elnök közölte: a palesztin társadalmon belül az "építő és romboló erők" harcot vívnak egymással.

Izrael nem tud megállapodni olyanokkal, akik a zsidó állam megszüntetését akarják - mondta. Móse Kacav ezen csoportosulások közé sorolta a Hamászt, az Iszlám Dzsihádot és a Hezbollah libanoni síita szervezetet, "amelyet Irán anyagilag, erkölcsileg, fegyverrel is támogat".

Nincs terv Arafat meggyilkolására

Kacav elmondta, az izraeli kormány még nem tárgyalta meg az egyoldalú gázai katonai kivonulás lehetőségét, és a kabinet, a parlament, valamint a pártok is megosztottak ebben a kérdésben. Móse Kacav kitért arra, hogy az izraeli-palesztin kapcsolatok 1967 óta nem voltak olyan mélyponton mint most, ugyanakkor "az álláspontok közti különbség" mégsem olyan nagy.

"A palesztinok az útitervben kötelezték magukat arra, hogy felveszik a harcot a terrorizmus ellen, de semmit nem tettek" - jelentette ki. Nem lenne szükség Izraelben biztonsági kerítésre, egyoldalú lépésekre, ha a palesztin vezetők megfékeznék a terrort. Így több tízezer palesztin vállalhatna ismét munkát Izraelben - közölte az államfő.

Jasszer Arafat palesztin vezetőről egy kérdésre válaszolva Móse Kacav azt mondta: "semmilyen terv nincs meggyilkolására, de ő a béke egyik legnagyobb akadálya, egy terrorakciókat végrehajtó szervezet vezetője".

Kacav állítását némileg megkérdőjelezi Ariel Sarion izraeli kormányfő április elején tett nyilatkozata, ami szerint Jasszer Arafat palesztin vezető az izraeli likvidálások újabb célpontja. Egy héttel korábban pedig az izraeli vezékari főnök, Moshe Yaalon is hasonlóan nyilatkozott.

A budapesti program változatlan

Újságírói érdeklődésre az izraeli elnök elmondta: a Mádl Ferenc köztársasági elnökkel folytatott keddi tárgyalása alatt tájékoztatták arról, hogy "a magyar média hírei szerint a holokauszt múzeum elleni akció szervezése miatt letartóztattak három-négy palesztint".

A magyar biztonsági erők később arról tájékoztatták, hogy nincs olyan információ, amely szerint ő lett volna a célpontja egy esetleges támadásnak. "A történtek ellenére sem változtattam budapesti programomon. Minden az előzetes tervek szerint zajlik ezt követően is" - mondta Móse Kacav.

Félezren óvják Kacavot

A Köztársasági Őrezred már az elnöki látogatás előtt információt kaptak a titkosszolgálattól a terrorfenyegetést tervező palesztin fogorvosról, azonban úgy ítélték meg, hogy az orvosnak nem volt közvetlen köze az izraeli államelnök látogatásához." - közölt Szabó Ferenc dandártábornok, az Őrezred parancsnoka szerdán.

Szabó az izraeli államelnököt "a világ egyik legveszélyeztetettebb személyiségének" nevezte, mint mondta, egy ilyen szintű állami vezető "mindenhol a világon kiemelt védelemben részesül." Valamennyi programjának helyszínén "a csatornától a légtérig" mindent szigorúan átvizsgálnak, ellenőrzik a környéken lakókat, valamint lezárják a területet - mondta. Kacav védelmét 400-500 ember látja el.