Boglárka
22 °C
35 °C

Arafat lehet a következő célpont

2004.03.24. 08:32
Arafat és a Hezbollah vezére, Haszán Naszrallah lehet az izraeli likvidálások következő célpontja. Jaszin utóda megtorlással fenyegetőik, Izrael riadókészültségben várja a támadást.
Jasszer Arafat lehet az izraeli hadsereg következő célpontja - jelezte az izraeli vezérkari főnök - jelentette az AP. "Azt hiszem, Jasszer Arafat és Haszán Naszrallah (a libanoni Hezbollah vezére) érzik, hogy közeledünk hozzájuk" - válaszolta Mose Jaalon egy a Jaszin sejk meggyilkolását követő katonai lépéseket firtató riporteri kérdésre kedden.

"Remélem (Jaszin megölése) jel lesz mindenki számára, aki támad minket, hogy ez lehet a végzetük" - tette hozzá.

Eddig nem léptek

Arafat tanácsadói szerint attól tart, ő lehet az izraeli hadsereg következő célpontja. Az izraeli kormány még a múlt évben elvi döntést hozott Arafat "eltávolításáról", azt azonban nem részletezték, hogy ez meggyilkolását, vagy száműzetését jelenti-e. Eddig semmilyen konkrét lépés nem követte az elvi döntést.

Megtorlást ígér Jaszin utódja

A Hamasz kedden megválasztotta Jaszin sejk utódját, a vezért eddigi helyettese, a szervezet szóvivője váltotta. Az elődjénél radikálisabbnak tartott Abdelaziz al-Rantiszi máris megfenyegette Izraelt, mondván az izraeliek "nem fogják ismerni a biztonságot".

Az izraeli rádió Saul Mofaz hadügyminiszterhez közel álló forrásokból úgy értesült, hogy a frissen kinevezett vezető lehet az "egyik első likvidálandó személy". Szilvan Salom külügyminiszter ismételeten Arafat kiutasítása mellett foglalt állást rádiónyilatkozatában - jelentette az MTI.

A Hamasz bosszújától tartva Izraelben továbbra is riadókészültség van érvényben, lezárták a megszállt területek határait. Szerda hajnalban izraeli tankok hatoltak be a Hán-Junisz-i menekülttáborba, ahol buldózerekkel leromboltak hatvan, egy zsidó teleppel szomszédos házat. A menekülttáborban tűzharc tört ki, sérültekről nem érkezett jelentés.