Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Jaszin sejk fegyveres ellenállásra buzdított

2004.03.23. 21:56
A Palesztinát megszálló izraeliek és az Irakot megszálló amerikaiak elleni fegyveres harcra buzdított utolsó, halála után közzétett levelében Ahmed Jaszin sejk, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet alapítója.
"Palesztina arab muszlim föld. A cionista zsidók fegyverrel foglalták el, így csak fegyveres úton szerezhető vissza" - írta Jaszin sejk a jövő héten Tunéziában összeülő arab csúcstalálkozóra címzett azon levelében, amelyet halála után hozott nyilvánosságra kedden honlapján a Hamász. A weboldal nem közölte a levél pontos keltét.

A hétfőn izraeli célzott rakétatámadás áldozatává vált Jaszin sejk levelében megvédte az erőszak alkalmazásának jogát Izraellel szemben. Az arab országok vezetőit összefogásra buzdította az Irakot megszállva tartó amerikai hadsereg ellen, mert mint fogalmazott, Irak felszabadulása győzelmet jelentene a palesztinok számára is.

Ar-Rantiszi lesz Jaszin sejk utódja?

A Hamász társalapítója, egyik legradikálisabb vezetője, eddigi szóvivője, Abdelaziz ar-Rantiszi lép az izraeli légierő rakétacsapásával megölt Ahmed Jaszin sejk helyébe a palesztin szervezet élén.

Egy nappal Jaszin sejk halála után, kedden a Hamász több vezető tisztségviselője is bejelentést tett erről, de nem teljesen egybehangzóan. Egyes bejelentések szerint ar-Rantiszi minden korlátozás nélkül Jaszin sejk örökébe lépett. A szervezet egy közleménye szerint egy korábbi belső választáson ar-Rantiszit tették meg Jaszin sejk helyettesévé, így most nem volt vita arról, hogy a legfőbb vezető halála után neki kell átvennie a szervezet vezetését.

Iszmail Hanija, a Hamász politikai szárnyának irányítója viszont ideiglenes jellegűnek nevezte ar-Rantiszi megbízatását. Egy másik Hamász-vezető, Szajed Szejam azt hangoztatta, hogy ar-Rantiszi csak a Gázai övezetben tevékenykedő Hamász-csoportok feje lett, vezetői megbízatása nem terjed ki a palesztin területek teljességére.

Abdelaziz ar-Rantiszi korábban Jaszin sejk politikai tanácsadója és a Hamász nem hivatalos szóvivője volt. Menekültként Egyiptomban tanult; előbb gyermekorvos lett, majd a gázai Iszlám Egyetem tanára. Izrael elleni izgatás vádjával többször bebörtönözték, s 1992-ben, az első palesztin felkelés (intifáda) idején Dél-Libanonba deportálták. Tavaly júniusban lábsérüléssel élt túl egy izraeli légicsapást, amelynek célpontja az őt szállító autó volt.