Szabolcs
20 °C
35 °C

Készültség Tel Avivban, bírálat Washingtonból

2004.03.23. 08:31
Az Egyesült Államokat "mélységes aggodalommal" tölti el Jaszin sejk meggyilkolása. Az európai hatalmak is tiltakoznak az izraeli állam merénylete miatt. A hatóságok válaszcsapásra számítanak, ezért például Tel Avivban a legmagasabb készültségi fokba helyezték a rendőrséget.
Izrael folytatja a terroristák likvidálását, jelentette ki Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter, egy nappal azután, hogy Ariel Saron izraeli miniszterelnök is a terror elleni harcot ígérte. Az izraeli közszolgálati rádió, amely Mofaz szavait idézte, bejelentette: a hadsereg, a biztonsági szolgálat és a védelmi minisztérium illetékeseinek tanácskozásán döntés született arról, hogy folytatódik a terroristák "célzott likvidálása".

Ariel Saron hétfőn Likud-párti képviselők előtt jelentette ki, hogy Izrael folytatja háborúját a terror ellen. Simon Peresz, az Izraeli Munkapárt vezére, akárcsak az izraeli kormány két tagja, azonban hibának nevezte Ahmed Jaszin Sejk megölését.

Az izraeli nép támogatja

A kedden közzétett közvélemény-kutatási felmérések azt mutatják, hogy az izraeliek többsége egyetért a Hamász szellemi vezetőjének a megölésével. A Jediót Ahronót című újságban közölt adatok szerint a megkérdezettek 60 százaléka helyesli, 32 százaléka ellenzi Jaszin sejk megölését. A Maariv című lapban megjelent adatok szerint a megkérdzettek 61 százaléka támogatta a Hamász-vezető elleni támadást. Az izraeliek 81 százalékának véleménye szerint a hétfői csapás nyomán növekedhet a terrorista merényletek száma, s mindössze a válaszadók 15 százaléka nem számít erre.

A hatóságok is válaszcsapásra számítanak. A Haaretz című izraeli lap értesülése szerint Tel Avivban, Jaszin sejk meggyilkolása után, a rendőrség legalább egy hónapig a legmagasabb készültségi fokban lesz, így próbálva megakadályozni a merényleteket.

Az USA is bírál

Az izraeli politikához eddig megértően viszonyuló Egyesült Államok bírálta Izraelt hétfőn a Hamász szélsőséges palesztin szervezet szellemi vezetőjének meggyilkolása miatt. "Mélységes aggodalommal tölt el bennünket a gázai incidens" - mondta Scott McClellan fehér házi szóvivő washingtoni sajtóértekezletén. Néhány órával korábban, a Hamász-vezető megölését követő első reagálásokban washingtoni tisztségviselők még tartózkodtak Izrael nyílt bírálatától, s pusztán nyugalomra intették a feleket.

Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó egy tévényilatkozatában ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a Hamász terrorszervezet, és tudomása szerint Jaszin sejk maga is részt vett a terrorcselekmények kitervelésében.

A merényletet, a BBC beszámolója szerint, a jelentős európai hatalmak vezetői is elítélik. Jack Straw brit külügyminiszter igazolhatatlannak, Javier Solana, az Európai Unió külügyeinek irányítója "nagyon rossz hírnek" nevezte Jaszin sejk megölését.