Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Terrorveszélytől tartanak a magyar muzulmánok

2004.04.14. 10:17
Követői lehetnek a terrortámadásra készülő palesztin fogorvosnak, ezért nem múlt el a fenyegetettség - véli a Magyar Iszlám Közösség elnöke. Bolek Zoltán az Indexnek elmondta, nincs információja konkrét terrorista szervezkedésről, ő az imám szélsőséges nézeteket valló, vallási híveire célzott. A rendőrség szerint nem változott Magyarország nemzetközi fenyegetettsége.
Nem változott Magyarország besorolása a nemzetközi terrorizmus fenyegetettségi listáján a terrorcselekményre készülő palesztin fogorvos őrizetbe vétele után - jelentette ki Zsombok György rendőralezredes az MTV szerda reggeli műsorában. A még a "kísérleti szakaszban" megakadályozott merénylet "nem külföldi megrendelésre készült", így Magyarország továbbra sem számít veszélyeztetett országnak - tette hozzá.

A fogorvos ellen több, más ügyekben letartóztatott arab férfi vallomása is "konkrét, bizonyíték értékű". Zsombok nem kívánta megnevezni, melyik zsidó múzeum ellen terveztek támadást.

Bár a rendőrség korábban tagadta, Zsombok most mégis logikusnak tartotta az összefüggést az izraeli államfő látogatása és a merényletkísérlet között. "Én azt nem is rejtettem véka alá, hogy van ilyen összefüggés" - nyilatkozta az MTV-nek.

A merényletkísérletet elítélte a Magyar Iszlám Közösség is. Bolek Zoltán, a közösség vezetője szerint a terrorveszély nem múlt el a Bartók Béla úti mecset imámjának letartóztatásával, mivel az imámnak "még vannak követői Magyarországon". "A terrorveszély nem múlik el addig, míg a háttérbázisukat nem számolják fel" - áll a szervezet az Indexhez eljuttatott közleményében.

Nem terror, radikális iszlám

Bolek Zoltán később az Indexnek elmondta, ő konkrétan nem tud terrorista tevékenységről, de tény, hogy az iszlám radikális szárnya Magyarországon a tegnap letartóztatott imám közösségében, az Iszlám Egyházban összpontosul. Mikor közleményében arról nyilatkozott, hogy a letartóztatott imámnak "még vannak követői Magyarországon", a hozzá köthető radikális vallási csoportra célzott. A szélsőséges iszlám ideológiai táptalaja az iszlám terrorizmusnak, tette hozzá. Bolek szerint pár száz szélsőséges muszlim él Magyarországon, ez a szám a teljes iszlám közösségnek csupán 1-2 százalékát jelenti. Mint mondta, nem véletlen, hogy a brókerbotrány kapcsán letartóztatott szír pénzmosó csoport is az Iszlám Egyházhoz kötődő muszlimok közül került ki.

A magyarországi radikális iszlám csoport nemzetközi relációiról Bolek annyit mondott, ő nem nyomozó, így csak gondolja, hogy nemzetközi terrorszervezetekkel ápolják a kapcsolatot, de azt biztosan tudja, hogy egyes közel-keleti vallási csoportok támogatását élvezik.

Bolek elmondta, az által vezetett Magyar Iszlám Közösség és a radikális Iszlám Egyház között éles ellentét feszül.