Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Letartóztathatják a palesztin származású fogorvost

2004.04.14. 19:44
Bár a házkutatás során robbanóanyagot, robbanószert, vagy lőszert nem leltek, más tárgyi bizonyítékot, iratokat viszont találtak a rendőrök. Ezek alapján a rendőrség indítványozza az ügyészségnek, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a terrorfenyegetés előkészítése miatt őrizetbe vett palesztin származású magyar állampolgárt. Az ügynek napokon belül további gyanúsítottjai is lehetnek.
A rendőrség szerdán indítványozza az ügyészségnek, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a terrorfenyegetés előkészítése miatt őrizetbe vett palesztin származású magyar állampolgárt - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

Az MTV esti híradójának információi szerint az ügynek napokon belül további gyanúsítottjai is lehetnek. Elegendő bizonyíték

Indokolt akció
Szakmailag indokolt és szükségszerű volt kedden végrehajtani a terrorcselekményre készülő fogorvos elfogását - értékelte a rendőrségi akciót a nemzetbiztonsági kabinet. "Tegnap volt abban az állapotban a rendőrség, hogy már kellő bizonyítékok birtokában, de még egy esetleges szándékot megelőzendő tudott lépni határozottan" - jelentette ki Gál J. Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek.

Bár a Magyar televíziónak nyilatkozó Zsombok György rendőralezredes szerint összefüggés lehetett az izraeli államelnök háromnapos látogatása és a merényletterv között, Gál J. szerint a "leleplezett és megelőzött szándéknak nincsen köze az államelnök úr látogatásához, nem ő volt ennek a szándéknak a célpontja".

A rendőrség álláspontja szerint elegendő bizonyítékot találtak a gyanúsított előzetes letartóztatására, bár a házkutatás során robbanóanyagot, robbanószert, vagy lőszert nem leltek - tette hozzá Garamvölgyi László. "Más tárgyi bizonyítékot, iratokat viszont találtak a rendőrök, amelyeknek kiértékelése folyamatban van"- közölte a kommunikációs igazgató.

Garamvölgyi László az Index érdeklődésére elmondta, hogy a férfi gyanúsítotti kihallgatása során nem tett vallomást. Az MTI információja szerint a bíróság csütörtökön dönt a 42 éves fogorvos előzetes letartóztatásba helyezéséről.

Terrorfenyegetés

A Nemzetbiztonsági Hivatalhoz mintegy három héttel ezelőtt állampolgári bejelentés érkezett arról, hogy egy palesztin származású személy robbantásos cselekményt tervez a magyarországi zsidóság egyik létesítménye ellen, és ehhez kész megtenni a szükséges lépéseket.

Salgó László országos rendőrfőkapitány keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: nincs összefüggésben az izraeli államfő budapesti látogatásával az, hogy őrizetbe vettek egy palesztin származású magyar állampolgárt terrorfenyegetés előkészítése bűntett megalapozott gyanúja miatt.

Garamvölgyi László tájékoztatása szerint az üggyel kapcsolatbann kedden három személyt állítottak elő, közülük egy szír és egy palesztin férfit kikérdezésük után még aznap elengedtek. Petőfi Attila alezredes, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság helyettes vezetője ugyancsak kedden elmondta, hogy a fogorvos két szír ismerősét már korábban őrizetbe vette a rendőrség vagyon elleni bűncselekmények miatt.