Konrád
8 °C
26 °C

Bevételkiesést igen, fennakadást nem okoz a ferihegyi sztrájk

2004.04.27. 14:13
Nem volt sztrájkhangulat kedden délelőtt a Ferihegyi repülőtér kettes terminálján, pedig a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete teljes létszámmal sztrájkolt. Az utasokat a légitársaság kellő időben értesítette a járattörlésekről, így gyakorlatilag nincsenek hoppon maradt utasok.
Alig lézengett pár utas kedden délelőtt a Ferihegyi repülőtér 2A terminálján. Összesen húsz európai járatát törölte kedden a Malév a földi kiszolgálók és a fedélzeti karbantartók (azaz takarítók) egész napos sztrájkja miatt, a hír alapján hosszan kígyózó sorokat, méltatlankodó utasok hangoskodó csoportjait, de legalább néhány tucat hálózsákon heverésző, unottan kongázó poszthippit képzeltünk az indulási oldal tükörfényes márványborítására. Ehelyett szinte kongó utascsarnok, jószerével tétlen információs hölgyek, tétovázó újságíróra pillanat törtrésze alatt vetődő sajtóreferensek fogadtak, semmi kétséget nem hagyva afelől, hogy sztrájkhangulatot máshol kell keresni.

Fennakadások nélkül

Húsz járatot töröltek
Klikk a képre!
A Malév helyszínen posztoló sajtószóvivőjétől megtudtuk, a törölt húsz járat kivételével teljesen menetrendszerűen zajlik a gépek indítása és fogadása, a jegyet foglaló utasokat telefonon értesítették, így azok időben tudomást szereztek az őket érintő változásokról, és megtehették a szükséges lépéseket. A becsekkolással foglalkozó alkalmazottak közül csak 10-20 százalék nem vette fel hajnalban a munkát, így a beszálló utasok átengedése a tranzitváróba fennakadások nélkül folyik. A körülbelül nyolcszáz dolgozót tömörítő Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének sztrájkjában leginkább a fedélzeti takarítószemélyzet vesz részt, közülük senki sem állt munkába - ők többnyire a pihenőhelyiségekben várják az éjfélig tartó munkabojkott végét. A Malév többi kétezerkétszáz alkalmazottja nem szüntette be a munkát - sőt, állítólag még a mendzsment egyes tagjai is beszálltak a fedélzeti takarításba, hogy pótolhassák a sztrájkoló karbantartókat.

A társaságnál működő hat szakszervezet többségével, néggyel megállapodás született a 2004-2005-re vonatkozó bérkérdésekben. A pilóták, a légi utaskísérők, a repülőgépszerelők és a kereskedelmi területen dolgozók érdekvédelmi szervezeteivel sikerült dűlőre jutni. Az LDFSZ 30 százalékos követelésével a munkáltató nem tudott mit kezdeni, a szakszervezet ráadásul elutasította a fedélzeti takarítás kiszervezését is, ami 100 millió forintos nagyságrendű megtakarítást eredményezne az átalakuló légitársaságnak. A tárgyalások több mint negyven napig tartottak, de nem közeledtek az álláspontok - nyilatkozta az Indexnek még hétfőn Csorba Attila.

Irány Amszterdam

Szállnak rendelkezésünkre
Klikk a képre!
A Malév szemmel láthatóan felkészült a sztrájkra, a forgalom átszervezésével minimálisra csökkentették a menetrendi zavart. Olyan járatokat töröltek, amikre viszonylag kevés utas váltott jegyet, vagy amikből több is indul egy nap - így például az öt amszterdami gépből kedden csak négy jut el a holland fővárosba. Azt, hogy hány utast érintett esetleg kellemetlenül a munkabeszüntetés, csak később derül ki, annyi viszont bizonyos, hogy a presztízsveszteségeken túl mintegy 70 millió forintos kiesést okoz a sztrájk a Malévnak. Délig csak tizenkét, többnyire külföldi utas érkezett a repülőtérre olyan járathoz, amelyet nem indított a társaság, de őket is eljuttatta a Malév más járatokkal a célállomásokra, jelenleg pedig csaknem üres a terminál - tájékoztatta az Indexet délután a cég szóvivője.

Négy óra tájban egyébként ismét tárgyalóasztalhoz ülnek az érintett felek, hogy egyeztessenek a vitás kérdésekről.