Megkezdődött a daruper

2000.05.12. 16:38
A másod- és harmadrendű vádlott tagadta bűnösségét abban a most kezdődött büntetőperben, amelyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság a II. kerületi Mamut üzletház 1998-as építkezésekor bekövetkezett, két halálos áldozattal járó daruomlás okait vizsgálja. A vádlottak szerint mindent az elsőrendű vádlott utasítására végeztek. N. viszont nem jelent meg a tárgyaláson. A következő tárgyalás május 24-én lesz.
K. Ferenc és Cs. József szerelők nem ismerték el felelősségüket, és többször is kijelentették: mindent az elsőrendű N. István, a toronydaru telepítését és bontását végző bt. ügyvezetője utasítására végeztek. N. nem jelent meg a bíróságon, idézését állítólag nem kapta meg.

Mamut-per
Az ügyészség által - az egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható - halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolt három férfi az 1998. február 21-én bekövetkezett tragédia előtt, a több mint 40 méteres szerkezet bontásához szakszerűtlenül, a szükséges technológiai ismeretek hiányában fogott hozzá.

Aznap a munkálatokat N. István irányította, Cs. Pedig, akinek ugyan volt képesítése a toronydarura, ám túlnyomórészt autódarun dolgozott, egy kollégája távolléte miatt csak beugrott. A vád szerint a daru gémjét a bontásra vonatkozó előírásokkal éppen ellentétes irányba állították és így a szerkezeti elemekre három és félszeres többletterhelés nehezedett. Ennek hatására a Lövőház utcában álló daru Fény utca felé néző gémje a Széna tér irányába fordult át, majd az egész daru ledőlt.

A tragédia során több mint negyven méteres magasságból leesett a darun dolgozó négy személy, köztük a három vádlott. A balesetben életét vesztette a mélybe zuhanó S. Tibor, illetve a Széna téren dolgozó O. Sándor, akire rádőltek a daru szerkezeti elemei. A vádlottak közül súlyos, várhatóan maradandó testi fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett a jelenleg is darusként dolgozó Cs., nyolc napon túl gyógyuló töréses sérülést szenvedett N. Még két személy sérült meg a baleset során - egyikük életveszélyes állapotba került, és feltehetően maradandó fogyatékosságok alakultak ki nála, a mnásik személy töréses sérülései is nyolc napon túl gyógyultak.

A tárgyalóteremben elhangzott: a két szerelő 1995 óta dolgozott N-nél, ám a három év alatt nem részesültek munkavédelmi oktatásban. A következő tárgyalás május 24-én lesz.