Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Reggel lezavarják a Kossuth téri ünnepséget

2007.02.19. 12:06
Korán kell kelnie március 15-én annak, aki nem csak a kordonok mögötti üres Kossuth teret akarja látni. A Parlamentnél várhatóan csak a reggeli állami zászlófelvonás zajlik majd. A MeH már januárban olyan programokat válogatott az 1848-as megemlékezésekre, amelyek jól védhetők utcai zavargások esetén.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint három-négy hagyományos ünnepi program kerül be biztosan a tavalyihoz képest féláron rendelt, a lehető legpolitikamentesebbre dizájnolt március 15-i ünnepségsorozatba.

Eleve úgy válogattak

Index információi szerint a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) már januárban, a Kossuth téri kordonbontás előtt olyan programokat keresett az idei március 15-i állami ünnepekre, amelyeket könnyű védeni az esetleges zavargások során is. A nyilvánosságnak viszont két hete vált egyértelművé, hogy a kormány számol a Gyurcsány Ferenc távozását követelő csoportok fellépésével, amikor Szilvásy György kancelláriaminiszter terrorfenyegetésről és nemzetbiztonsági kockázatokról kezdett beszélni a nemzetbiztonsági kabinet ülése után.

Később kiderült, hogy a miniszterelnök valószínűleg az idén nem mond beszédet az ünnepségeken. Az MTV-nek adott múlt heti interjújában azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány visszafogottan ünnepeljen március 15-én. Ugyancsak elképzelhetőnek nevezte, hogy sem ő, sem más vezető politikus ne mondjon beszédet, így - ahogy fogalmazott - vissza lehetne adni az ünnepet az embereknek.

A Kormányszóvivői Iroda szerint "a kormány célja, hogy a korábbi évek gyakorlatához képest politikamentesebb ünnepségsorozat valósuljon meg". Úgy tudjuk, hogy az ünnepi programokra érkezett pályázatok közötti válogatásban kifejezetten birálati szempont volt a közterületi biztosíthatóság.

A MeH a múlt héten kötött szerződést a március 15-i állami rendezvények szervezésére a Leon Kft.-vel. A közbeszerzési eljárás nyertesének 124 millió 864 ezer forintból, a 2006-os március 15. költségvetésének feléből kell kigazdálkodnia az ünnepségek árát. Biztosan nem marad el a Kossuth téri ünnepi zászlófelvonás, Gyurcsány nélkül is lesz megemlékezés a Nemzeti Múzeumnál, és lesz ünnepi díszelőadás az Operaházban is. A programterv véglegesítése a héten kezdődik.