Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Reggel lezavarják a Kossuth téri ünnepséget

2007.02.19. 12:06
Korán kell kelnie március 15-én annak, aki nem csak a kordonok mögötti üres Kossuth teret akarja látni. A Parlamentnél várhatóan csak a reggeli állami zászlófelvonás zajlik majd. A MeH már januárban olyan programokat válogatott az 1848-as megemlékezésekre, amelyek jól védhetők utcai zavargások esetén.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint három-négy hagyományos ünnepi program kerül be biztosan a tavalyihoz képest féláron rendelt, a lehető legpolitikamentesebbre dizájnolt március 15-i ünnepségsorozatba.

Eleve úgy válogattak

Index információi szerint a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) már januárban, a Kossuth téri kordonbontás előtt olyan programokat keresett az idei március 15-i állami ünnepekre, amelyeket könnyű védeni az esetleges zavargások során is. A nyilvánosságnak viszont két hete vált egyértelművé, hogy a kormány számol a Gyurcsány Ferenc távozását követelő csoportok fellépésével, amikor Szilvásy György kancelláriaminiszter terrorfenyegetésről és nemzetbiztonsági kockázatokról kezdett beszélni a nemzetbiztonsági kabinet ülése után.

Később kiderült, hogy a miniszterelnök valószínűleg az idén nem mond beszédet az ünnepségeken. Az MTV-nek adott múlt heti interjújában azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány visszafogottan ünnepeljen március 15-én. Ugyancsak elképzelhetőnek nevezte, hogy sem ő, sem más vezető politikus ne mondjon beszédet, így - ahogy fogalmazott - vissza lehetne adni az ünnepet az embereknek.

A Kormányszóvivői Iroda szerint "a kormány célja, hogy a korábbi évek gyakorlatához képest politikamentesebb ünnepségsorozat valósuljon meg". Úgy tudjuk, hogy az ünnepi programokra érkezett pályázatok közötti válogatásban kifejezetten birálati szempont volt a közterületi biztosíthatóság.

A MeH a múlt héten kötött szerződést a március 15-i állami rendezvények szervezésére a Leon Kft.-vel. A közbeszerzési eljárás nyertesének 124 millió 864 ezer forintból, a 2006-os március 15. költségvetésének feléből kell kigazdálkodnia az ünnepségek árát. Biztosan nem marad el a Kossuth téri ünnepi zászlófelvonás, Gyurcsány nélkül is lesz megemlékezés a Nemzeti Múzeumnál, és lesz ünnepi díszelőadás az Operaházban is. A programterv véglegesítése a héten kezdődik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!