Türelmi zónák: törvénymódosítást akar a főváros

2000.08.21. 16:47
Vizsgálatot indít a fővárosi önkormányzat a hétvégi margitszigeti botrány miatt, amikor két rendezvényt próbáltak - mint utóbb kiderült: sikertelül - lebonyolítani a rendezők. Ugyanakkor a budapesti önkormányzat vezetése kezdeményezni kívánja, hogy - a mogyoródi ideiglenes türelmi zóna negatív tapasztalatai miatt - módosítsák a türelmi zónákra vonatkozó jogszabályokat. Ugyancsak támogatná a Főpolgármesteri Kabinet a családok átmeneti otthonainak kialakítását a főváros kerületeiben.

A Főpolgármesteri Hivatal kabinetértekezlete hétfőn megvitatta a családok átmeneti otthonainak kialakítására vonatkozó javaslatot, amelyet Demszky Gábor terjesztett elő. Mint ismeretes, az elmúlt időszakban megnövekedett a különböző okból otthontalanná vált családok száma a fővárosban.

Budapesten az elmúlt két évben mintegy ezer lakás kiürítését hajtották végre a kerületi önkormányzatok, amelynek hatására évente 100-200 gyermeket emeltek ki családjukból és vontak állami gondoskodás alá. A krízishelyzet egyszerre sújtja a kilakoltatott családokat és az ingatlantulajdonos önkormányzatokat is, akik nem tudnak megbirkózni az állástalan vidéki családok beköltözésével.

Másfélmilliós otthontámogatás

A Fővárosi Közgyűlés elé kerülő javaslat szerint a jövőben minden kerületi önkormányzat igénybe veheti az egy-egy család elhelyezését szolgáló, családok átmeneti otthona kialakítását biztosító 1,5 millió Ft összegű fővárosi támogatást.

Az összeg forrása a Fővárosi Szolidaritási Alap, amelyből a tervek szerint 100 millió forintot kívánnak hasonló célra fordítani. A főpolgármester emellett levélben fordul Harrach Péter családügyi miniszterhez a kormány támogatását kérve az országos szintű szociális migrációs probléma felszámolásához.

Prostitúció: törvénymódosítást kezdeményez a Fővárosi Közgyűlés?

A kabinet tárgyalta Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes előterjesztését a türelmi zóna kialakítására alkalmas területekről. A Fővárosi Közgyűlés idén márciusban döntött úgy, hogy mivel ilyen zóna kialakításra alkalmas közterületet nem talált Budapesten, olyan magánterületek felkutatását kezdeményezi, amelyek közterületté alakítás után minden szempontból megfelelnek a törvényben előírt feltételeknek. Az előterjesztés az ennek megfelelő közbeszerzési eljárás részleteit tartalmazza.

A kabinetértekezlet úgy határozott, hogy a főpolgármester-helyettesi előterjesztést csak ,,B" variációként terjeszti a közgyűlés elé, ,,A" változatként pedig - felterjesztési jogával élve - ismét kezdeményezi a prostitúcióról szóló törvény megváltoztatását.

A főváros vezetése a mogyoródi türelmi zóna kialakítása kapcsán tapasztalható visszásságok miatt döntött úgy, hogy megismétli - az immár az FKGP által is támogatott - javaslatát a működésképtelennek bizonyult törvény és New York-i egyezmény bordélyházak kialakítását tiltó rendelkezéseinek felülvizsgálatáról.

Ötszázmilliót kap a XV. kerület

A városvezetői értekezlet a fentiek mellett úgy döntött, hogy a Fővárosi Önkormányzat 500 millió forintot támogatást ad a XV. Kerületi Önkormányzat részére, amelynek fejében a kerület vállalja, hogy elkerülő utat épít a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű lakott városrészeket kikerülő megközelítéséhez.

Botrány a Margitszigeten: a főváros vizsgálatot rendelt el

A Főpolgármesteri Hivatal kabinetje hétfői ülésén napirend előtti témaként szerepelt az augusztus 19-ei margitszigeti rendezvények botrányt kiváltó ügye. A főváros vezetése megdöbbenéssel értesült a Szabad Tér Színház operaelőadása és a Danubius Rádió koncertje kapcsán kialakult konfliktusról, és azonnali vizsgálatot kezdeményezett, miként kerülhetett sor párhuzamosan két zenés rendezvényre a Margitszigeten.

Az előzetes vizsgálat szerint a Fővárosi Közgyűlés Várostervezési és Városképvédelmi Bizottsága a millenniumi ünnepségek idejére mintegy húsz helyszínen adta hozzájárulását szabadtéri rendezvények megtartásához társadalmi szervezetek, közintézmények, pártok és gazdasági társaságok számára.

Az MSZP tavaly kért engedélyt

A margitszigeti Nagyrétre az MSZP Budapesti Tanácsa 1999. októberében kért közterület-használati hozzájárulást, amelyet a bizottság - a többi pártrendezvényhez hasonlóan - egyhangúan megadott.

A párt által felkért rendezvényszervező cég az érvényes engedély birtokában különböző produkciókra kötött szerződést, köztük a Danubius Rádió koncertjére is. A hozzájárulást kiadó önkormányzat nem kapott tájékoztatást arról, hogy a közterület használója milyen produkciókat hív meg rendezvénye keretében.

A főváros sajnálkozik

A főváros vezetése sajnálatosnak tartja, hogy a színház és a rendezvényszervező a korábbi évek gyakorlatától eltérően nem tudott megegyezni a két produkció összehangolásáról.

A rendezvényszervező tájékoztatása szerint a korábbi években ugyanebben az időpontban, ugyanez a két szervezet, ugyanazon a két helyszínen az ideihez hasonló produkciókat mutatott be, és nem érkezett bejelentés konfliktushelyzetről.

A kabinet nem kommentálja a helyszíni vitát

A főváros nem kívánja kommentálni a Szabad Tér Színház vezetőjének és a Danubius Rádió munkatársának helyszíni vitáját és személyes konfliktusát. Különösen sajnálatos, hogy a színház vezetője nem kívánta meghallgatni a Főpolgármesteri Hivatal - az operaelőadás vendégeként a helyszínen tartózkodó - munkatársát, a koncert szervezői pedig nem fogadták el javaslatát a rendezvény lezárására.

A Főpolgármesteri Kabinet olyan rendelkezés meghozatalát kezdeményezi, amely lehetővé teszi, hogy a politikai szervezetek által meghirdetett rendezvények esetében is tájékoztatni kelljen az önkormányzatot a rendezvényt kísérő produkciók részleteiről.