Judit
3 °C
7 °C

Türelmi zónák: törvénymódosítást akar a főváros

2000.08.21. 16:47
Vizsgálatot indít a fővárosi önkormányzat a hétvégi margitszigeti botrány miatt, amikor két rendezvényt próbáltak - mint utóbb kiderült: sikertelül - lebonyolítani a rendezők. Ugyanakkor a budapesti önkormányzat vezetése kezdeményezni kívánja, hogy - a mogyoródi ideiglenes türelmi zóna negatív tapasztalatai miatt - módosítsák a türelmi zónákra vonatkozó jogszabályokat. Ugyancsak támogatná a Főpolgármesteri Kabinet a családok átmeneti otthonainak kialakítását a főváros kerületeiben.

A Főpolgármesteri Hivatal kabinetértekezlete hétfőn megvitatta a családok átmeneti otthonainak kialakítására vonatkozó javaslatot, amelyet Demszky Gábor terjesztett elő. Mint ismeretes, az elmúlt időszakban megnövekedett a különböző okból otthontalanná vált családok száma a fővárosban.

Budapesten az elmúlt két évben mintegy ezer lakás kiürítését hajtották végre a kerületi önkormányzatok, amelynek hatására évente 100-200 gyermeket emeltek ki családjukból és vontak állami gondoskodás alá. A krízishelyzet egyszerre sújtja a kilakoltatott családokat és az ingatlantulajdonos önkormányzatokat is, akik nem tudnak megbirkózni az állástalan vidéki családok beköltözésével.

Másfélmilliós otthontámogatás

A Fővárosi Közgyűlés elé kerülő javaslat szerint a jövőben minden kerületi önkormányzat igénybe veheti az egy-egy család elhelyezését szolgáló, családok átmeneti otthona kialakítását biztosító 1,5 millió Ft összegű fővárosi támogatást.

Az összeg forrása a Fővárosi Szolidaritási Alap, amelyből a tervek szerint 100 millió forintot kívánnak hasonló célra fordítani. A főpolgármester emellett levélben fordul Harrach Péter családügyi miniszterhez a kormány támogatását kérve az országos szintű szociális migrációs probléma felszámolásához.

Prostitúció: törvénymódosítást kezdeményez a Fővárosi Közgyűlés?

A kabinet tárgyalta Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes előterjesztését a türelmi zóna kialakítására alkalmas területekről. A Fővárosi Közgyűlés idén márciusban döntött úgy, hogy mivel ilyen zóna kialakításra alkalmas közterületet nem talált Budapesten, olyan magánterületek felkutatását kezdeményezi, amelyek közterületté alakítás után minden szempontból megfelelnek a törvényben előírt feltételeknek. Az előterjesztés az ennek megfelelő közbeszerzési eljárás részleteit tartalmazza.

A kabinetértekezlet úgy határozott, hogy a főpolgármester-helyettesi előterjesztést csak ,,B" variációként terjeszti a közgyűlés elé, ,,A" változatként pedig - felterjesztési jogával élve - ismét kezdeményezi a prostitúcióról szóló törvény megváltoztatását.

A főváros vezetése a mogyoródi türelmi zóna kialakítása kapcsán tapasztalható visszásságok miatt döntött úgy, hogy megismétli - az immár az FKGP által is támogatott - javaslatát a működésképtelennek bizonyult törvény és New York-i egyezmény bordélyházak kialakítását tiltó rendelkezéseinek felülvizsgálatáról.

Ötszázmilliót kap a XV. kerület

A városvezetői értekezlet a fentiek mellett úgy döntött, hogy a Fővárosi Önkormányzat 500 millió forintot támogatást ad a XV. Kerületi Önkormányzat részére, amelynek fejében a kerület vállalja, hogy elkerülő utat épít a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű lakott városrészeket kikerülő megközelítéséhez.

Botrány a Margitszigeten: a főváros vizsgálatot rendelt el

A Főpolgármesteri Hivatal kabinetje hétfői ülésén napirend előtti témaként szerepelt az augusztus 19-ei margitszigeti rendezvények botrányt kiváltó ügye. A főváros vezetése megdöbbenéssel értesült a Szabad Tér Színház operaelőadása és a Danubius Rádió koncertje kapcsán kialakult konfliktusról, és azonnali vizsgálatot kezdeményezett, miként kerülhetett sor párhuzamosan két zenés rendezvényre a Margitszigeten.

Az előzetes vizsgálat szerint a Fővárosi Közgyűlés Várostervezési és Városképvédelmi Bizottsága a millenniumi ünnepségek idejére mintegy húsz helyszínen adta hozzájárulását szabadtéri rendezvények megtartásához társadalmi szervezetek, közintézmények, pártok és gazdasági társaságok számára.

Az MSZP tavaly kért engedélyt

A margitszigeti Nagyrétre az MSZP Budapesti Tanácsa 1999. októberében kért közterület-használati hozzájárulást, amelyet a bizottság - a többi pártrendezvényhez hasonlóan - egyhangúan megadott.

A párt által felkért rendezvényszervező cég az érvényes engedély birtokában különböző produkciókra kötött szerződést, köztük a Danubius Rádió koncertjére is. A hozzájárulást kiadó önkormányzat nem kapott tájékoztatást arról, hogy a közterület használója milyen produkciókat hív meg rendezvénye keretében.

A főváros sajnálkozik

A főváros vezetése sajnálatosnak tartja, hogy a színház és a rendezvényszervező a korábbi évek gyakorlatától eltérően nem tudott megegyezni a két produkció összehangolásáról.

A rendezvényszervező tájékoztatása szerint a korábbi években ugyanebben az időpontban, ugyanez a két szervezet, ugyanazon a két helyszínen az ideihez hasonló produkciókat mutatott be, és nem érkezett bejelentés konfliktushelyzetről.

A kabinet nem kommentálja a helyszíni vitát

A főváros nem kívánja kommentálni a Szabad Tér Színház vezetőjének és a Danubius Rádió munkatársának helyszíni vitáját és személyes konfliktusát. Különösen sajnálatos, hogy a színház vezetője nem kívánta meghallgatni a Főpolgármesteri Hivatal - az operaelőadás vendégeként a helyszínen tartózkodó - munkatársát, a koncert szervezői pedig nem fogadták el javaslatát a rendezvény lezárására.

A Főpolgármesteri Kabinet olyan rendelkezés meghozatalát kezdeményezi, amely lehetővé teszi, hogy a politikai szervezetek által meghirdetett rendezvények esetében is tájékoztatni kelljen az önkormányzatot a rendezvényt kísérő produkciók részleteiről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?