Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Kényelemből maradt meg a Lenin utca Martfűn

2003.09.30. 17:32
Megmaradtak a régi, még a rendszerváltozás előtti utcanevek Martfűn, miután a helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén, meghajolva az ott élők többségének akarata előtt, úgy döntött, hogy nem változtatja meg a lakosság egy része által kifogásolt elnevezéseket.
Mint emlékeztetett: Martfűn 1991-ben merült fel az a gondolat, hogy néhány utca nevét átkereszteljék, miután azok történelmileg elavultak és nem aktuálisak - mondta el kedden Balogh Edit címzetes jegyző.

Minden maradjon a régiben

A településen tizenhárom olyan utca található, amelynek elnevezése vita tárgya a lakosok körében, ezek közé tartozik többek között a Lenin, a Münnich Ferenc, a Ságvári Endre, a Kun Béla, és a Martos Flóra utca - tette hozzá.

A címzetes jegyző elmondta, hogy a lakosság véleményét az önkormányzat oktatási, művelődési és sportbizottságának tagjai "szondázták", és tapasztalatuk szerint többen voltak azok, akik ragaszkodtak a régi elnevezésekhez. Megjegyezte: az utcákban lakó 2500 lakos közül 1200-an aláírásukkal is megerősítették azon véleményüket, hogy minden maradjon a régiben.

Balogh Edit szerint utóbbi álláspont elsősorban a várható pénzkiadásoknak volt köszönhető, mert bár az önkormányzat vállalta a lakcímkártyák kicserélését, a vállalkozások vagy a gépjárművek tulajdonosainak a papírok módosítása nem kis költségbe és időbe került volna. "Így a névváltoztatási kezdeményezés nem ideológiai, hanem praktikus, kényelmi szempontok miatt hiúsult meg" - mondta címzetes jegyző.