Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

'Betiltva' stempli a Fidesz kampánylapján

2005.12.28. 10:43
Óriási "Betiltva" stemplis Polgári Szóval illusztrálta címlapját a Fidesz Változás 2006 makói kiadványa. A lap Martonosi György makói fideszes képviselő rabosított munkatársai miatt a rendőrség, a politika és a sajtó ellenséges összejátszását sejteteti. A Martonosit védelmező vezércikk azonban nem ejt szót arról, hogy a nyomozás, amelybe a képviselő kampányfőnöke és titkárnője is belekerült, egy helyi fideszes feljelentése nyomán indult.

Van-e Makón sajtószabadság? Milyen a viszony az MSZP, a sajtó és Lamperth Mónika rendőrsége között? A szolgálnak és kit védenek az állam hatóságai? - ezeket a kérdéseket teszi fel címlapján a Fidesz Változás 2006 makói kiadványa, amelyet karácsony napjaiban kezdtek terjeszteni a városban és környékén.

Hetekig nem tudták

Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz!

A négyoldalas kiadvány teljes címoldala az október végén nagy botrányt kavart Polgári Szó című lap ügyével foglakozik. Mint emlékezetes, a szamizdatminőségű, hamis néven kiadott Polgári Szó miatt, sajtórendészeti vétség gyanújával vizsgálatot indított a makói rendőrség, amit több országosan is ismert fideszes és SZDSZ-es politikus elítélt. Ezt követően, amikor kiderült, hogy a fideszes országgyűlési képviselő munkatársainak köze lehetett az újság elkészítéséhez, az ügyészség vette át a nyomozást. Martonosi György - kampányfőnöke és titkárnője kihallgatása után - országos sajtótájékoztatókat szervezett, amelyben politikai indíttatásúnak nevezte a vizsgálatot, és "rendőrállami módszerek" használatával vádolta meg a nyomozószerveket. A Népszava információi szerint viszont a rendőrség birtokába került nyomdai megrendelőlapot valóban Martonosi munkatársa írta alá.

Később kiderült az is, hogy Martonosi állításaival ellentétben a rendőrség nem a szocialista polgármester feljelentése miatt kezdett kutatni a vagyonosodását feldolgozó lap készítői után, hanem a Fidesz egyik helyi aktivistája tett bejelentést, mert szerinte a vádaskodó kiadvány a makói jobboldalt is kellemetlen helyzetbe hozta. A hetekig "gazdátlan" botránylap ugyanis impresszumában a polgári köröket jelölte meg kiadóként, az egyik cikkben a helyi egyházak és a szocialisták "összeborulásáról" írt, egy másikban pedig az összes környékbeli polgármestert - köztük fideszeseket is - megvádolt a csatornázási bizniszben való részvétellel.

Hatalomnak elég volt

A Fidesz most kiadott hivatalos újságja ismét az ügyészség, a rendőrség és a média a politikával való összejátszásnak mutatja be a Polgári Szó-ügyet. "Politikai indíttatású eljárásról van szó, amely mögött hatósági kiszivárogtatás áll" - írja a vezércikk szerzője a Népszava információjára utalva. Az újság szerint a Polgári Szó bűne csupán az volt, hogy nyilvánosságra hozta, hogy Buzás Péter szocialista polgármester cége 90 milliós állami támogatásban részesült. "A hatalomnak ez már elég volt, hogy a félelemkeltés módszerével élve elfojtsa a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos jogát" - fejeződik be a cikk.

Poltnak kell dönteni

Törő Sándor, a Csongrád megyei főügyész helyettese az Indexnek korábban azt mondta, hogy a nyomozás január első heteiben biztosan befejeződik. A Martonosi György képviselővel kapcsolatban felmerült adatok alapján Polt Péter legfőbb ügyész dönt majd arról, hogy kikérik-e az országgyűléstől a honatya mentelmi jogát.