Bernadett
0 °C
4 °C

Pánikban az érettségizők?

2005.02.15. 08:55
Az érettségi jelentkezési határidejének kitolását kérik az oktatási minisztériumtól a szülői szervezetek. A próbaérettségi elrettentő eredményei miatt pánikba esett diákok a keddi határidóig nem tudtak dönteni, melyik vizsgát válasszák a kétszintű érettségin, írja a Magyar Nemzet. Az Oktatási Minisztérium friss adatai szerint nincs gond a jelentkezésekkel, február 14-ig több mint százezren jelentkeztek érettségire.

Két szülői szervezet is az érettségi jelentkezési határidő meghosszabbítását kéri az oktatási minisztériumtól, értesült a Magyar Nemzet. Az aggódó szülők szerint sok diákot bizonytalanított el a próbaérettségi eredményeinek eltitkolása, így a kedden lejáró határidőig nem adták le jelentkezésüket a kétszintű érettségire.

Harmadannyi jelentkező?

A napilap értesülései szerint hétfő reggelig mindössze harmincnégyezer diák jelentkezett az érettségi vizsgákra. Ez alig több, mint harmada a tavalyi előzetes jelentkezési adatoknak, amikor 96 088-an adták le jelentkezésüket.

A napilap állításaival ellentétben február 14-ig 108 ezernél többen jelentkeztek érettségire, tudta meg az Index az oktatási tárca sajtóirodájától. A jelentkezők között sokan dupláznak, derült ki az OM adataiból, több mint 12 ezer azoknak a száma, akik már korábban érettségiztek, de ebben az évben egyes tárgyakból ismét érettségi vizsgát szeretnének tenni.

Nem tetszik a tévékérdés

Az egyházi iskolák diákjainak szüleit tömörítő Szülői Közösségek (SZK) nevű szervezet vezetője, Hardy F. Gábor szerint nagy károkat okozott a próbaérettségi eredményeinek eltitkolása, írja a Magyar Nemzet. Az oktatási minisztérium adatai szerint a próbaérettségin magyarból emeltszintű vizsgát tevők huszonkét százaléka nem érte el a szóbeli vizsgához szükséges tízszázalékos minimumpontszámot.

Az SZK képviselői írásban kérték az oktatási tárcától az érettségi jelentkezési határidő március 1-ig történő meghosszabbítását, hogy a diákok időt kaphassanak annak átgondolására, melyik vizsgára jelentkezzenek. Az SZK annak felülvizsgálatát is kérte a minisztériumtól, hogy a magyar érettségi kérdései közé felvettek egy televíziós műsorokra vonatkozó kérdést is.

A szervezet az Alkotmánybírósághoz is beadvánnyal fordulnak az egyházi iskolák normatív támogatásának kérdésében, írja a Magyar Nemzet.