Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Vádemelési javaslat a HM volt sajtófőnöke ellen

2005.07.08. 14:02
Az Index munkatársának feljelentése nyomán vádemelést javasol a rendőrség Matyuc Péter, a honvédelmi tárca volt szóvivője ellen, közérdekű adattal való visszaélés miatt. Még márciusban azért tett lapunk újságírója felejlentést ismeretlen tettes ellen, mert a honvédelmi tárca nem engedett betekintést egy közbeszerzési eljárás nyertesével kötött szerződésbe. A HM az Index kérését azóta sem teljesítette.

Vádemelési javaslattal az ügyészséghez továbbította a nyomozás iratait a rendőrség. A rendőrség Matyuc Péter, a honvédelmi tárca volt kommunikációs igazgatóját, a kancellária jelenlegi helyettes államtitkárát közérdekű adattal való visszaéléssel gyanúsította meg az Index újságírójának feljelentése nyomán. Az újságíró azért tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert a Honvédelmi Minisztérium nem engedett betekintést egy közbeszerzés nyertesével kötött szerződésbe.

Az ügy előzménye, hogy a HM tavaly márciusban hirdetett nyílt közbeszerzési eljárást "textiltisztítás, -javítás és szolgáltatás 2004-2005-2006-ban" tárgyban. A kiírásból kiderült, hogy a nyertesnek a katonai feladatok ellátásával kapcsolatos szennyes textíliák mosása, az egészségügyi textíliák higiénikus mosása, vasalása, varrodai javítása, sterilezése, vegytisztítása, utánszínezése, mentesítése, szakszerű és fajtánkénti csomagolása, valamint megadott átadás-átvételi helyre történő szállítása a feladata. Az éves mennyiség 2590 tonna, amit kilencven telephelyről kell el- és visszaszállítani.

Két jelentkező

A pályázati dokumentációt két cég, a korábban a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló Centrál Mosodák Rt., illetve a Magyar Egészségügyi Mosodák Kft. vásárolta meg. A Centrál Mosodák jelenlegi tulajdonosa az a Forrás Rt., amelynek többségi tulajdonosa az MSZP-közelinek tartott vállalkozó, Leisztinger Tamás Arago Rt.-je.

Az ügyben azóta is jogvita van folyamatban, mivel a vesztes vitatja a pályázat tisztaságát és állítja, hogy a két ajánlat közül a minisztérium a drágábbikat választotta. Az Index szerette volna tisztázni a valós helyzetet, ezért még tavaly szeptemberben kértük a szerződésbe való betekintés lehetőségét. A HM a jogvitára hivatkozva elutasította a kérést, ezért először az adatvédelmi biztostól kértünk állásfoglalást. Péterfalvi Attila megkeresésére a HM azt állította, hogy még csak hasonló kérés sem érkezett a tárcához. Az Index újságírója ezután fordult a rendőrséghez.

A rendőrség néhány hónapos nyomozást követően arra a megállapításra jutott, hogy Matyuc közérdekű adokkal való visszaélést követethetett el, ezért vádemelési javaslattal továbbították a nyomozati iratokat az ügyészségre. Németh Lajos rendőrségi szóvivő megerősítette értesülésünket.