Erzsébet
1 °C
4 °C

Fűtés és fék marad a vonatsztrájk alatt

2007.10.21. 10:43
Késésekre, járatkimaradásokra, útvonalrövidülésekre számíthatunk a MOSZ (Mozdonyvezetők Szakszervezete) jövő csütörtöki sztrájkja során. A sztrájkolók 21 mellék- és szárnyvonal megszüntetése ellen akarnak tiltakozni, ennek pontos körülményeiről állapodott meg a két fél, a MÁV és a MOSZ.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) által október 25-én 6.00 és 8.00 óra között meghirdetett munkabeszüntetésről és a munka újraindításához kapcsolódó feladatokról, intézkedésekről tartottak egyeztetést a MOSZ, a MÁV ZRt. és a MÁV-START Zrt. képviselői.

Az eltérő álláspontok miatt a közlekedő vonatok mennyiségében nem állapodtak meg, tekintettel arra, hogy a vasúttársaság azt kérte: valamennyi személyszállító vonat közlekedjen. A szakszervezet ezt nem vállalta, ezért a kétórás figyelmeztető sztrájk több mint hatszáz vonatot érinthet, az összes járat közel 20 százalékát. Ezalatt, illetve a munkabeszüntetést követő időszakban késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani - írta a MÁV közleményében.

A nemzetközi vonatokat befogadják a magyar határállomásra, de onnan csak a sztrájk befejezése után indulnak tovább. A munkabeszüntetés ideje alatt a tehervonatok közlekednek, és a személyszállító vonatszerelvények műszaki és forgalmi előkészítése sem marad el, hogy a sztrájk befejezése után a vonatjáratok elindulhassanak.

Megállapodtak abban, hogy az állomásokon és az utasterekben garantálják a folyamatos energiaellátást, a fűtést és az utas-tájékoztatást. A mozdonyvezetők biztosítják a vonatokon a szerelvény energiaellátását, vagyis a fűtést és a világítást, továbbá a fékberendezések működését.

A munkabeszüntetés kezdete előtt elindított, és a nyílt vonalon tartózkodó vonatok biztonságos közlekedését a következő állomásig biztosítják, vagyis vonatok nem vesztegelhetnek a nyílt vasúti pályán. Biztosítják az utasok biztonságát, a vagyonvédelmet is.

Közérdekű

A MÁV-START Zrt. a sztrájk miatt elhalasztott utazásokra szóló előreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása nélkül téríti vissza. Ha az utas a várható vonatkésés miatt az utazás megkezdése előtt lemond az utazásról, a fizetett menetdíjat, InterCity (IC) és InterPici (IP) pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítik részére. A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát levonás nélkül visszaadják. Kezelési költség levonása nélkül a megvásárolt menetjegyek, IC és IP pótjegyek visszatérítése a sztrájk lemondását követő harmadik nap 24.00 órájáig igényelhető. Az, aki a nemzetközi vonat elmaradása miatt mond le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díjának levonás nélküli visszatérítésére jogosult. A más vasút által kiállított nemzetközi menetjegyek fel nem használását kérik igazoltatni, ez alapján a menetjegyet kiadó vasúthoz lehet benyújtani a visszatérítési igényt. Az IC és IP vonatok késése miatt az IC, illetve IP pótjegy árának visszatérítése a célállomáson nem igényelhető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?