Huba
19 °C
33 °C

Fűtés és fék marad a vonatsztrájk alatt

2007.10.21. 10:43
Késésekre, járatkimaradásokra, útvonalrövidülésekre számíthatunk a MOSZ (Mozdonyvezetők Szakszervezete) jövő csütörtöki sztrájkja során. A sztrájkolók 21 mellék- és szárnyvonal megszüntetése ellen akarnak tiltakozni, ennek pontos körülményeiről állapodott meg a két fél, a MÁV és a MOSZ.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) által október 25-én 6.00 és 8.00 óra között meghirdetett munkabeszüntetésről és a munka újraindításához kapcsolódó feladatokról, intézkedésekről tartottak egyeztetést a MOSZ, a MÁV ZRt. és a MÁV-START Zrt. képviselői.

Az eltérő álláspontok miatt a közlekedő vonatok mennyiségében nem állapodtak meg, tekintettel arra, hogy a vasúttársaság azt kérte: valamennyi személyszállító vonat közlekedjen. A szakszervezet ezt nem vállalta, ezért a kétórás figyelmeztető sztrájk több mint hatszáz vonatot érinthet, az összes járat közel 20 százalékát. Ezalatt, illetve a munkabeszüntetést követő időszakban késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani - írta a MÁV közleményében.

A nemzetközi vonatokat befogadják a magyar határállomásra, de onnan csak a sztrájk befejezése után indulnak tovább. A munkabeszüntetés ideje alatt a tehervonatok közlekednek, és a személyszállító vonatszerelvények műszaki és forgalmi előkészítése sem marad el, hogy a sztrájk befejezése után a vonatjáratok elindulhassanak.

Megállapodtak abban, hogy az állomásokon és az utasterekben garantálják a folyamatos energiaellátást, a fűtést és az utas-tájékoztatást. A mozdonyvezetők biztosítják a vonatokon a szerelvény energiaellátását, vagyis a fűtést és a világítást, továbbá a fékberendezések működését.

A munkabeszüntetés kezdete előtt elindított, és a nyílt vonalon tartózkodó vonatok biztonságos közlekedését a következő állomásig biztosítják, vagyis vonatok nem vesztegelhetnek a nyílt vasúti pályán. Biztosítják az utasok biztonságát, a vagyonvédelmet is.

Közérdekű

A MÁV-START Zrt. a sztrájk miatt elhalasztott utazásokra szóló előreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása nélkül téríti vissza. Ha az utas a várható vonatkésés miatt az utazás megkezdése előtt lemond az utazásról, a fizetett menetdíjat, InterCity (IC) és InterPici (IP) pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítik részére. A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát levonás nélkül visszaadják. Kezelési költség levonása nélkül a megvásárolt menetjegyek, IC és IP pótjegyek visszatérítése a sztrájk lemondását követő harmadik nap 24.00 órájáig igényelhető. Az, aki a nemzetközi vonat elmaradása miatt mond le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díjának levonás nélküli visszatérítésére jogosult. A más vasút által kiállított nemzetközi menetjegyek fel nem használását kérik igazoltatni, ez alapján a menetjegyet kiadó vasúthoz lehet benyújtani a visszatérítési igényt. Az IC és IP vonatok késése miatt az IC, illetve IP pótjegy árának visszatérítése a célállomáson nem igényelhető.