Eleonóra
-1 °C
2 °C

Medgyessy: Nem ideológiai alapon nyaralok

2003.01.05. 19:26
A miniszterelnök szerint semmiféle állami terhet nem jelentett kubai nyaralása, ahová nem ideológiai alapon látogatott el, hanem annak alapján választotta, hogy "hol van meleg, hol süt a nap és lehet-e jó koktélokat inni". A kormányfő egyébként nyaralása alatt is többször egyeztetett telefonon magyar politikusokkal.
Semmiféle állami terhet nem jelentett a miniszterelnök Kubában töltött üdülése, amelyet a kormányfő elmondása szerint a saját költségeiből fedezett. Medgyessy Péter erről vasárnap nyilatkozott a Ferihegyi repülőtéren rá várakozó újságíróknak. Kérdésre válaszolva közölte: nem ideológiai alapon szokta kiválasztani, hogy hova megy nyaralni.

Ötszáz magyar közt

Hozzátette: a kubai helyszín kiválasztásában az játszott szerepet, hogy "hol van meleg, hol süt a nap és lehet-e jó koktélokat inni". Kitért arra, hogy nyaralása időpontjában körülbelül ötszáz magyar és több tízezer más külföldi turista tartózkodott Kubában. Szavai szerint, ha politikai preferenciák alapján választana nyaralóhelyszínt, akkor utazhatott volna akár Floridába is, de az - mint mondta - picit sokba került volna.

A miniszterelnök közölte: kiválóan érezte magát, és azt szeretné, ha a 2003-as év olyan esztendő lenne, amelyben az ország legnagyobb gondja, hogy vajon hol tölti a miniszterelnök a szabadságát. Medgyessy Péter megerősítette: a jövőben, ha két napnál hosszabb időre külföldre utazik, azt nyilvánosságra fogják hozni.

Felhatalmazás nélkül

Az ellenzéki kifogásokra reagálva leszögezte: nem titkolt semmit sem nyaralásával kapcsolatban. A miniszterelnök elmondta: a kormányszóvivőnek először nem volt külön felhatalmazása arra, hogy elmondja: hol van. A kormányfő szólt arról, hogy a kormányszóvivő megkérdezte tőle, hogy van-e kifogása a nyaralás részleteinek nyilvánosságra hozása ellen, és ez után tájékoztatta a sajtót.

Ügyintéző miniszterelnök

Medgyessy Péter rámutatott: számos ügyet intézett kubai tartózkodása alatt is, több magyar politikussal többször is egyeztetett telefonon. Jelezte, semmiféle kötelezettség nincs arra vonatkozóan, hogy a szabadságával kapcsolatos terveit egyeztesse a kormánytagokkal. Hozzátette: a kabinetfőnöke tudott arról, hogy hol tartózkodik és valamennyi elérhetőségével is tisztában volt.

Egy másik újságírói felvetésre válaszolva megjegyezte: nem ő határozza meg, hogy a tévé előre felvesz egy műsort. Medgyessy Péter miniszterelnök szintén kérdésre elmondta: ajándékként egy kubai szivart hozott egy barátjának.