József, Bánk
-7 °C
0 °C

Jelentős népszerűségvesztésre számíthat a koalíció

2006.06.14. 11:07
Az MSZP népszerűsége máris csaknem 10 százalékot esett, és a Marketing Centrum szerint további zuhanás várható.
Módszertan
A június 2. és 10. között készült felmérésben 1340 országszerte véletlenszerűen kiválasztott felnőtt válaszolt a kérdésekre. A véletlen mintavételi eljárás miatt a társadalmi-demográfiai jellemzők eloszlása kismértékben eltér a valós arányoktól. Ezt az adatfeldolgozás során - a KSH 2001-es népszámlálása alapján - több szempontos súlyozással korrigálták. A súlyozás után az alapbecslések bizonytalansága kisebb, mint ą3 százalék.

Három százalékkal vezet a Fidesz az MSZP előtt a június elején készült közvélemény-kutatási adatok szerint, derül ki a Marketing Centrum hírleveléből. Az összes megkérdezett körében az MSZP támogatottsága a májusi 42 százalékról 33-ra csökkent, a Fidesszel szimpatizálók aránya pedig a májusi 31 százalékról 36 százalékra ugrott. Az SZDSZ az egy hónappal ezelőtti 3 százalék után most 5 százalékon áll, az MDF maradt 3 százalékon. A titkolózók aránya 22 százalék.

Igazodás

A győzteshez húzás minden eddigi választás után megfigyelhető volt, ám most csak egy hónapig tartott ez a csoda. Egy hónappal a 2006-os parlamenti választás után sokkal többen állították azt, hogy az MSZP-re voksoltak, mint ahányan tényleg ezt tették. A Marketing Centrum június eleji felmérése szerint viszont az első fordulóra vonatkozó szavazási beszámolók már sokkal inkább igazodnak a tényleges választási eredményekhez.

Vége a kegyelmi időszaknak

Az adatfelvétel időszakában már sok minden kiszivárgott a második Gyurcsány-kormány megszorítási tervei közül, ám a többséget - ezidáig - nem sokkolták a költségvetési hiány csökkentését célzó kormányzati elképzelések. A kegyelmi időszak azonban véget ért. A győzteseknek ez idáig mindig kijáró az extra támogatottság most tehát csak alig egy hónapig tartott ki.

A kiszvárgó intézkedések a megkérdezettek 43 százalékát nem lepték meg, 8 százalékuk pedig rosszabbra számított. A felnőtt magyarok 39 százaléka viszont csalódást keltőnek érezte az újjáalakuló kormány terveit. Legionkább a Fidesz szavazói csalódtak, az MSZP-támogatók nyolctizede viszont azt állítja, azt kapta, amit várt, vagy kellemes meglepetés érte.

A Marketing Centrum elemzése szerint azonban egyáltalán nem lenne meglepő, ha júliusra jelentősen csökkenne a kormánypártok támogatottsága.

Szilvásy azt mondja, ma is nyernének

A kancelláriaminiszter szerint a koalíciós pártok ma is megnyernék a választásokat, mert az emberek a hitelesség alapján döntenek. Szilvásy György a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában hangsúlyozta, a koalíció négy év alatt beváltja ígéreteit. "Ha tényleg most lenne a választás (...), a koalíció ismét megnyerné" - mondta a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter arra a kérdésre, hogy az államháztartási hiány közzététele után milyen esélyt adna maguknak.

"Az emberek az alapján választanak, hogy kik a hitelesek, és kinek a programja az, amely az ő számukra hosszú távon biztosítja az életszínvonal növekedését, a boldogulásukat" - fogalmazott. Szerinte az emberek láthatták 2002-ben is, hogy az MSZP-SZDSZ betartja választási ígéreteit, ezért most is elhihetik, hogy a koalíció négy év alatt szintén be fogja tartani ígéreteit.