Edina
-12 °C
-3 °C

Szili tíz százalékot veszített népszerűségéből

2005.06.16. 17:31
A parlamenti politikusok veszítettek népszerűségükből az államfőválasztás előtti időszakban, a főpolgármester viszont a május nyertese a Medián közvélemény-kutató szerint.

Szili Katalin népszerűsége csökkent a legjobban államfő-jelölési időszakban, állapította meg a Medián június eleji felmérése. A házelnök ismertsége alig nőtt, de tíz százalékponttal volt kevesebb a szimpátia iránta, mint egy hónappal ezelőtt. Sziliről a megkérdezettek csak kicsivel több mint a fele (52 százalék) nyilatkozott pozitívan.

A másik nagy vesztest, Pető Ivánt az ország háromnegyede ismeri, de csak negyede tartja szimpatikusnak. Kuncze Gábor pártelnököt viszont csaknem mindenki ismeri (98 százalék), de csak a megkérdezettek kevesebb mint a fele tartja őt szimpatikusnak.

A országgyűlési politikusokkal szemben lesújtó kritikát megfogalmazók véleménye Demszky Gáborral kapcsolatban viszont júniusra megváltozott, így a főpolgármestert - hatszázalékos növekedéssel - már 39 százaléknyi szimpátia veszi körül. Mádl Ferenc népszerűsége is növekedett. Más politikusok iránti rokonszenv nem, vagy csak kis mértékben változott.

A pártok megítélése alig változott. A Fidesz még mindig vezet. Az MSZP támogatottsága kicsit emelkedett. A Fideszre májusban a biztos szavazók 32 százaléka, júniusban 33 százaléka szavazott volna. Az MSZP-nél 24 és 26 százalékot mutatnak a számok. A megkérdezettek teljes körében az ellenzéki pártnak 55, júniusban 53 százalékos támogatottsága van, az MSZP 37 százalékon állt májusban és 40 százalékon júniusban.

Ha most vasárnap lennének a választások sem az SZDSZ, sem az MDF nem jutna be a parlamentbe. Előbbi támogatottsága 4-ről 3 százalékra, a kisebbik ellenzéki párté 2-ről 1-re csökkent a teljes népességben.

Módszertan
A felmérést 2005. június 3-a és 6-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3-5 százalék.