Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Nem fenyegeti terrorveszély Magyarországot

2004.03.12. 17:10
A madridi sorozatrobbantás után a magyar szolgálatok is értékelik a helyzetet, de amint Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat irányító államtitkár pénteken elmondta, Magyarországot nem fenyegeti terrorveszély.
"Egy olyan helyzetben, amikor Európát olyan támadás érte, amely csak a szeptember 11-i pusztításhoz fogható a szolgálatok fokozottan értékelik Magyarország biztonsági helyzetét érintő információkat, és semmifajta olyan jelzés nem áll rendelkezésünkre, amely különösebb intézkedést igényelne. Nincs olyan jelzés, amely Magyarország vagy magyar célpontok ellen terrortámadást, vagy ennek a gyanúját felvetné" - mondta Tóth András.

Magyarországnak sem mindegy

A polgári titkosszolgálatokat irányító államtitkár ehhez hozzátette: természetesen, a megelőző védelmi intézkedések megtétele ilyen esetben nem felesleges, ugyanakkor ezek mértéke és jellege nem olyan, amit közvetlenül az utazóközönség vagy a polgárok érzékelnének.

Társszolgálatoktól információkat kérnek, ezeket feldolgozzák. Ennek egyik része az, hogy milyen jellegű volt a robbantás, melyik szervezet követte el, hiszen a következtetések levonása nagymértékben függ attól, hogy milyen jellegű volt ez a terrortámadás.

Magyarország szempontjából nem lényegtelen, hogy az ETA, vagy esetleg az al-Kaida valamelyik szervezete állt ennek a brutális támadás hátterében - hangsúlyozta Tóth András.

Fokozott ellenőrzés a MÁV vonalaian

Fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be a MÁV vonalain a csütörtöki madridi terrortámadást követően, annak ellenére, hogy Magyarországon terrortámadás nem várható a rendőrség és a Nemzetbiztonsági Hivataltól kapott információ szerint. - közölte a MÁV Rt.

A vonatközlekedés irányításában résztvevő vasutasok is fokozott figyelmet fordítanak az elhagyott, gazdátlan csomagokra, gyanús személyekre - áll a MÁV közleményében. A MÁV tájékoztatása szerint a március 11-től visszavonásig terjedő időszakot fokozottan veszélyeztetett időszaknak minősítik.