Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Dávid Ibolya hűségnyilatkozatot kért az MDF-frakciótól

2004.03.01. 17:34
Az MDF választmánya hűségnyilatkozatot kért a párt parlamenti képviselőcsoportjának tagjaitól, miután kiderült, hogy a Fidesz a Dávid Ibolya által hirdetett független irányvonal ellenére közös lista állítását tervezi a 2006-os választáson. Az MDF-es képviselők a hétfői frakcióülésen leszögezték, hasonló tartalmú dokumentumot egyszer már aláírtak a ciklus kezdetén, ezért "semmi értelme" egy újabb aláírásának.
Hűségnyilatkozat aláírását kérte a Magyar Demokrata Fórum országos választmánya a párt parlamenti képviselőitől.

A közös listával számolnak

Egy másik közös lista
Az Index több forrás által megerősített információi szerint az MDF-frakció mintegy fele simán megkapná 2006-ban is a Fidesz támogatását. A pártközi kapcsolatok alakulásától függetlenül Lezsák Sándor, Balsai István, Horváth Balázs, Szászfalvi László és Kelemen András biztosan felkerülhetne a közös listára. Medgyasszay Lászlót és Font Sándort pedig mezőgazdasági szakértelmük miatt látnák szívesen a nagyobbik ellenzéki pártban is. Úgy tudjuk, hogy a jelenlegi megítélés szerint az egyéni körzetekben való indulásnál Csapody Miklósnak, Herényi Károly frakcióvezetőnek, Csáky András választmányi elnöknek és megegyezés hiányában Dávid Ibolya pártelnöknek kellene fideszes konkurenciával kell számolnia.
A választmány hétvégi ülésén, - ahol egy, "a két politikai vezető párt önös harcának a nemzetrontó következményei" szóló nyilatkozat tervezetet is elfogadtak, - arról is döntöttek, hogy a párt frakciója ismételten nyilvánítsa ki kiállását a párt vezetése mellett. A testületben azért vetődött fel a kötelező hűségnyilatkozat kérdése, mert kiderült, hogy Dávid Ibolya pártelnök következetes, Fidesszel szemben is független politikája ellenére a Fidesz továbbra is a két párt közöslista-állításával számol 2006-ban. Az Index már beszámolt róla , hogy a Fidesz az új szervezeti struktúra kialakításakor is figyelembe veszi azt, hogy az MDF hol nyert egyéni választókerületekben mandátumot. Ezekben a körzetekben a választókerületi elnökök feladata csak a pártszervezésre korlátozódik, az országgyűlési képviselőjelöltséggel egyelőre nem számolhatnak.

Az Index információi szerint az elnöki irányvonal ellenére a képviselőcsoport látványosan jó kapcsolatot tart fenn a nagyobbik ellenzéki párttal, és többen szakmai együttműködést is kialakítottak a Fidesszel.

Nincs álláspont

A frakció több neve elhallgatását kérő tagja az Indexnek elmondta, hogy a képviselőcsoport hétfői ülésén is szóba került a nyilatkozat ügye. Informátoraink elmondták, hogy a frakció tagjai visszautasították a választmány kérését, mivel szerintük egy hasonló tartalmú nyilatkozatra már sor került a ciklus elején. Herényi Károly frakcióvezető az Index kérdésére nem cáfolta a hűségnyilatkozatról szóló vitát, de azt mondta, hogy azzal kapcsolatban a képviselők "nem alakítottak ki álláspontot".