Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Dávid Ibolyának most nem áll a zászló a Fideszben

2004.02.26. 11:51
A Fidesz egy hónap múlva sorra kerülő szövetségi gyűlésén lezárja a párt átszervezését, addigra várhatóan Orbán Viktor kinevezi valamennyi választókerületi elnökét. Az új rendszerben az egyéni körzetek vezetői lesznek várhatóan a párt 2006-os parlamenti képviselő-jelöltjei is, ám 20 választókerületben az MDF-fel is számolni kell. Az Index információi szerint a Fidesz vezetése alapvetően közös lista állításával számol, vagyis azzal, hogy 2006-ig vereséget szenved a Dávid Ibolya nevével fémjelzett független, a Fidesszel szemben konfrontatív irányvonal. A Fórum képviselőcsoportjából 9-10 honatya azonban a két párt közötti kapcsolat alakulásától függetlenül is számíthat a Fidesz támogatására.
Úgy tudjuk, hogy a 176 fideszes választókerületi elnök közül azok, akik MDF-es mandátumot hozó kerületben kapnak megbízást, egyelőre nem számíthatnak arra, hogy a parlamenti választásokon is őket indítja majd pártjuk. A "korlátozott felelősségű" kinevezettek feladata ezekben a kerületekben a pártszervezésre korlátozódik majd.

A zökkenőmentes csoport

A Dávid Iboly által alaptétellé tett MDF-es függetlenség ellenére a 23 fős frakció öt-hat tagja az elmúlt hónapokban is állandó vendége volt a fontosabb Fidesz rendezvényeknek, ezért mindkét ellenzéki pártban úgy tartják, hogy a pártközi kapcsolatok alakulásától függetlenül Lezsák Sándor, Balsai István, Horváth Balázs, Szászfalvi László és Kelemen András "zökkenőmentesen" megkapja majd a Fidesz támogatását a következő választásokon. A kompromisszumkészebb, így a Fidesznél is pozitív elbírálásra esélyes tágabb csoporthoz tartozik még Balogh László és Németh Zsolt is. A nagyobbik ellenzéki pártban - a többiektől eltérően - szakmai okok miatt tartják szükségesnek Medgyasszay László és Font Sándor közös indítását. A két mezőgazdasági területen otthonosan mozgó képviselő tevékenységére ugyanis a Fidesz is igényt tartana.

Lesz konkurenciájuk

Az Index információi szerint azonban néhány MDF-es politikusnak szinte biztos, hogy fideszes ellenjelölttel is meg kell majd mérkőznie, ha ismét indul a képviselőségért. A problémásak között informátoraink elsőként a "nagy testvér" intelmeire egyáltalán nem hallgató Csapody Miklóst említették. A jelenlegi helyzetet alapul véve valószínű, hogy Herényi Károly frakcióvezetőnek és Csáky András választmányi elnöknek szintén jobboldali konkurenciával kell számolnia. Az Index kérdésére többen említették azt is, hogy ha Dávid Ibolya pártelnök a későbbiekben sem támogatja majd a két szervezet megegyezését, ő is kikerül a közös jelöltek csoportjából. A Fidesz stratégái azonban úgy vélik, ha az MDF az európai parlamenti választáson képtelen lesz elérni az 5 százalékos bejutási küszöböt, biztosra vehető a megegyezés.

Sok az elsőkörös

A kompromisszumkészség mellett döntő érv lehet a közös jelöléseknél Orbán Viktor számára az is, hogy a három kivétellel az MDF frakciója egyéni választókerületben jutott mandátumhoz 2002-ben. Ráadásul a Fidesszel békülékeny hangot ütők közül öt honatya, Lezsák, Medgyasszay, Font, Németh és Horváth már az első fordulóban meg tudta szerezni a szavazatok többségét, és második forduló nélkül került be a parlamentbe. A körzetükben egyértelműen népszerű, "bejáratott" MDF-esekkel szembeállított ismert fideszes indulása azzal a kockázattal járna, hogy minkét jobboldali jelölt elvérzik, és a kormányoldal szerez mandátumot, egy kevéssé ismert Fidesz-jelölt viszont nehezen rúghatna labdába.

Csökkenő tétel
A 2002-es választásokat megelőző egyezkedés majd másfél évig zajlott a Fidesz és az MDF között. Kövér László már 2000-ben megpróbálta "lerendezni" a kisebbik koalíciós partnert. Az MDF-nek először húsz, a később pedig, a kisgazda botrányok felerősödésével, harminc képviselői helyet ígértek, a demokrata fórum azonban határozottan kijelentette: 40-50 hellyel volnának elégedettek. A Hende Csaba által vezetett MDF-es delegáció végül a Fidesz által kijelölt végső időpont előtt néhány órával hozta tető alá a megállapodást a közös listáról és az egyéni körzetek elosztásáról. A megállapodás alapján Hende és két másik MDF-es került befutó listás helyre, 20 képviselő pedig egyéni választókerületből került az országgyűlésbe. Herényi Károly és Csapody Miklós körzete egyébként már a 2001-es tárgyalásokon is vitatott volt, de akkor a Fidesz engedett az MDF követelésének.