Vendel
6 °C
20 °C

Dávid nem tudta átverni az MDF-en a szocialisták támogatását

2003.11.04. 11:48
Egyetlen voks döntött arról, hogy az ellenzéki MDF képviselőcsoportja kihátrált az MSZP által támogatott 40 százalékos adókulcs megszavazása mögül. A Fórum frakciójának másfél órás zárt ülésén hétfőn ismét elmérgesedett a Dávid Ibolyát támogatók és a pártelnök irányvonalával elégedetlenek vitája.
Bár az MSZP hétfői közleménye az SZDSZ kérésével indokolta, hogy elállt a 40 százalékos adókulcs a legmagasabb jövedelműek esetében történő bevezetésétől, úgy tudjuk, hogy az adóügyi módosító javaslat visszavonásában döntő szerepet játszott az MDF-frakció zárt ajtók mögött kialakított elutasító álláspontja is.

Pengeélen

Az Index információi szerint a hétfői zárt ülésen csupán egyetlen vokssal maradt alul a Dávid Ibolya pártelnököt és Herényi Károly frakcióvezetőt támogatók csoportja, amikor az új adósávról folytatott éles vitát követően szavaztak a javaslatról. A 8:7 arányban elutasított indítvány szavazásánál négyen tartózkodtak. Úgy tudjuk, hogy a pártelnök az igazságosabb közteherviselés érdekében tett lépésnek minősítette a negyedik adókulcs tervezett bevezetését.

A másfél órás, személyeskedő hangvételű ülésen a javaslat ellenzői viszont azzal érveltek, hogy az MDF ellenzéki pártként nem lehet partnere a kormánynak az adóterhek növelésében, valamint, hogy ismét felújíthatná a pártot ért jobboldali vádakat, ha az MSZP-vel együtt szavaznák meg az adómódosítások egyik kulcselemét.

Herényi Károly az Index több, nevének elhallgatását kérő forrásának állítása ellenére cáfolta, hogy megtörtént volna a szavazás. A frakcióvezető kérésének eleget téve közreadjuk véleményét, miszerint "ez úgy marhaság, ahogy van".

Tiszteletben tartják

Úgy tudjuk, hogy a szocialisták a fórumos képviselők elutasító döntése után jelezték az Országgyűlésben: elállnak a magas jövedelműek fokozott megadóztatásától. Az MSZP-s bejelentés azonban természetesen nem szólt arról, hogy a koalíciós partner nélkül is megszavazták volna az előterjesztést. A szocialisták közleménye szerint az MSZP frakciója azért döntött a visszavonás mellett, mert tiszteletben tartja az SZDSZ-nek azt a kérését, hogy ne legyen negyven százalékos adókulcs a legmagasabb jövedelműek esetében sem.