Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Az MDF közösen indulna a választásokon a Fidesszel

2001.05.22. 23:34
Az MDF eláll korábbi szándékától, és nem önállóan, hanem a Fidesszel közösen kíván indulni a 2002-es országgyűlési választásokon, a korábbi 50 közös jelölt helyett pedig már 44-ben is kiegyezne a nagyobbik kormányzópárttal. A Fidesz korábban 30 helyet ajánlott a fórumnak. A választási megállapodásról szóló dokumentumot szombaton adják át Pokorni Zoltánnak.
A Magyar Demokrata Fórum közös listára és összesen 44 közös jelölt helyére tesz javaslatot a Fidesznek - derül ki abból a dokumentumból, amelyet Dávid Ibolya pártelnök ismertetett kedden a fórum elnökségével és frakciójának tagjaival- tudta meg az Index Herényi Károlytól, az MDF szóvivőjétől. Ennek alapján azon a 16 választókerületen kívül, amelyet jelenleg is az MDF képvisel a parlamentben, további 28 helyen akarnak közös jelöltet állítani a nagyobbik kormányzópárttal. Herényi megfogalmazása szerint a fórum és a Fidesz választási megállapodása az egyik legfontosabb pillére lehet a jobboldal 2002-es választási győzelmének, illetve annak, hogy az MDF 2002 után is megkerülhetetlen frakciója legyen az országgyűlésnek.

Mielőtt tavaly decemberben megszakadtak a választási megállapodásról szóló tárgyalások a Fidesz és az MDF között, a nagyobbik kormánypárt 30 helyet ajánlott a fórumnak. Az MDF akkor úgy döntött, önállóan készül a választásokra, és megállapodásról legfeljebb a voksolás előtt tárgyal a Fidesszel. A jelenleg a parlamenti küszöb alatt, körülbelül 2 százalékos népszerűségi indexszel rendelkező párt Pokorni Zoltán elnökké választása után kezdett ismét tárgyalni a Fidesszel az esetleges együttműködésről.

A fórum abban a két, jelenleg MDF-es képviselővel működő körzetben is a saját jelöltjeit kívánja indítani, amelyet kiszivárogtatott információk szerint a Fidesz már átengedett az MKDSZ-nek - közölte a szóvivő. Az egyik a főváros 15-ös választókörzete, amelynek a rendszerváltás óta Csapody Miklós a képviselője, míg a másik a balatonlellei kerület, ahol éppen Herényi Károly a képviselő. Emellett Dávid Ibolya pártelnök kedden úgy fogalmazott: "Az általunk megjelölt képviselői számot anélkül akarjuk elérni, hogy sértenénk a Fidesz, az MKDSZ vagy a kisgazdapárt érdekeit".

A Fidesz május elején már választási megállapodást kötött az MKDSZ-el 15 közös jelölt indításáról, és a Fidelitasnak is ígért helyeket. Az MDF ajánlatát a szombati választmányi ülést követően juttatják el Pokorni Zoltánnak, a Fidesz elnökének.

Pokorni Zoltán Fidesz-elnök szerint sajnálatos az a veszteség, amit a választási együttműködésről folyó tárgyalásokon "az MDF késlekedése miatt elszenvedtek", de - mint az m1 kedd esti híradójában fogalmazott - mindenről lehet tárgyalni.

Dávid: téves Pokorni helyzetértékelése

Dávid Ibolya az MTI-nek kedden este a Pokorny-válaszra reagálva kijelentette: "téves Pokorni Zoltán helyzetértékelése, hogy a Magyar Demokrata Fórum késlekedése a 2002-re szóló választási szövetség megkötésével veszteséget okozott". Az MDF elnökének érvelése szerint az MDF "késlekedése" több mint egy éve "hozzájárult ahhoz, hogy a Fidesz végül nem írta alá a Kisgazdapárttal a választási megállapodást".
- A Fidesz első kezdeményezése a választási szövetség megkötésére túl korai volt, azóta ezt a Kisgazdapártnál kialakult helyzet igazolta is - fejtegette tovább az MDF álláspontját Dávid Ibolya.