Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Az MDF nem tartja hatalmon a Gyurcsány-kormányt

2007.06.04. 17:27
Az MDF abban érdekelt, hogy ellenfélként legkésőbb 2010-ben leváltsa a Gyurcsány-kormányt, mondta a párt elnökhelyettese. Az MDF akkor sem vállal semmilyen szerepet a kormány életben tartásában, ha az SZDSZ kilép a koalícióból, a nyílt koalíció is kizárt. Hock Zoltán nem hiszi, hogy MDF-es politikusok név nélkül nyilatkoznak a médiának, utalt a Népszabadság hétfői cikkére.

Az MDF nem fogja hatalmon tartani a Gyurcsány-kormányt, akkor sem, ha szakad a koalíció - mondta Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese egy hétfői lapinformációra reagálva. "Nem érdekünk, hogy baloldali kormánya legyen Magyarországnak. Mi a Gyurcsány-kormánynak az ellenfelei vagyunk, abban vagyunk érdekeltek, hogy leváltsuk, legkésőbb 2010-ben. Semmiképpen nem vagyunk abban érdekeltek, hogy életben tartsuk" - hangsúlyozta Hock Zoltán.

Ha az SZDSZ esetleg kilépne a koalícióból, az MDF akkor sem vállal semmilyen szerepet a kormány életben tartásában, se kívülről, se belülről, mondta a politikus. Hock Zoltán a Népszabadságban megjelent cikkhez kapcsolódóan azt mondta, nem hiszi, hogy MDF-es politikusok név nélkül nyilatkoznak.

A politikai napilap hétfői számában azt írta a párt név nélkül nyilatkozó politikusaira hivatkozva: "a Magyar Demokrata Fórum semmiképpen sem lépne koalícióra az MSZP-vel, de ha esetleg az SZDSZ felmondaná a partnerséget, az MDF adott esetben kész lenne kívülről, vagyis ellenzékből támogatni a Gyurcsány-kormányt. Ez azt jelentené, hogy azokat az intézkedéseket szavaznák meg, amelyek az MDF céljainak, programjának megfelel".

Hock Zoltán kizártnak nevezte, hogy az MDF támogatná a szeptemberi költségvetés elfogadását, hiszen - mint fogalmazott - az nyílt koalíciót jelentene.

Az ellenzéki pártvezető szerint a jelenlegi "cirkusznak" az a lényege, hogy az SZDSZ növelje zsarolási potenciáját, az MSZP pedig ki szeretne hátrálni a biztosítási rendszer átalakítása elől, "mert rájött, a több biztosítós rendszer zsákutca". A feszültség azonban nem vezet majd szakadáshoz, vélekedett az MDF elnökhelyettese.