Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Az MDF módosítaná Orbán jelszavát: egy a tábor, több a zászló

2002.10.24. 17:08
A polgári körök egy része valóban fellépett az ellen, hogy az MDF egyedül induljon a választáson - ismerte el Kuti Csaba, a Fórum Veszprém megyei elnöke. Kuti szerint tárgyalások és győzködések eredménye volt, hogy október 20-án a párt végül nyolc megyében önálló listát állíthatott. Az MDF több vezető politikusa szerint az eredmények láttán a Fidesznek is el kellene ismernie, hogy az orbáni "egy a tábor, egy a zászló" jelszó több zászlóval jobban működik.
Azokban a megyékben, ahol a Fidesz mellett az MDF önállóan indult, a megyei közgyűlésekben szinte mindenütt javítani lehetett a választást megelőző időszak helyzetén - állították az MDF külön listát indító megyei vezetői.

Az MDF-et nem vethetik alá

Kuti Csaba, a párt Veszprém megyei vezetője szerint a választási eredmények visszaigazolták korábbi elgondolásaikat, és rácáfoltak a közvélemény-kutatások előrejelzéseire. A külön indulás mellett döntő nyolc megye közül csupán egyetlen megyében nem sikerült elérni a közgyűlésbe jutáshoz szükséges 4 százalékos támogatást, hét megyében viszont lényegesen jobb eredményt értek el, mint 1998-ban. Az MDF-es politikus elmondta, hogy a külön indulás mellett kiálló helyi elnökök az országos választmány számára készített feljegyzésben azt ajánlják, hogy a párt legfelsőbb fóruma is támogassa előterjesztésüket: "helyes az a stratégia, amely az MDF-et önálló politikai erőnek tekinti, és nem veti alá egyetlen más párt politikai érdekeinek sem".

Győzködés

A magyarok is több törzs kötelékében jöttek a Kárpát-medencébe a honfoglaláskor, ezért a Fidesznek és az MDF tagságának is el kell fogadnia az "egy a tábor, több a zászló" jelmondatot, érvelt Medgyasszay László, a párt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. Medgyasszay szerint az MDF nem a Fidesztől rabolt szavazatokat, hanem jelenlétével megmozgatott több szavazót is. Az áprilisi választást követően ugyanis csak Győrben volt egyértelmű a külön indulás, a többi megyében "tárgyalás és győzködés eredménye volt" az önállóság melletti döntés.

Polgári körök a különutas politika ellen

Kuti elmondta, hogy a polgári körök egy része valóban a külön indulás ellen lépett fel, ám a választás közeledtével "sokan belátták, hogy bővíteni kell a kínálatot". Mint emlékezetes, az Index nemrégiben beszámolt arról, hogy a pártelnök Dávid Ibolya számos reklamáló telefont kapott, amikor Orbán Viktortól és a Fidesztől elütő véleményének adott hangot. Az MDF sajtóirodája akkor igaztalan állításnak minősítete az Index hírét. Áder János, a Fidesz alelnöke a választás másnapján tartott értékelő sajtótájékoztatóján egyébként meglehetősen mérsékelten nyilatkozott az MDF szerepléséről. Szerinte az egykori koalíciós partner teljesítménye továbbra is az együttműküödés választására kényszeríti majd a fórum vezetését.