Olivér
5 °C
8 °C

Az MDF módosítaná Orbán jelszavát: egy a tábor, több a zászló

2002.10.24. 17:08
A polgári körök egy része valóban fellépett az ellen, hogy az MDF egyedül induljon a választáson - ismerte el Kuti Csaba, a Fórum Veszprém megyei elnöke. Kuti szerint tárgyalások és győzködések eredménye volt, hogy október 20-án a párt végül nyolc megyében önálló listát állíthatott. Az MDF több vezető politikusa szerint az eredmények láttán a Fidesznek is el kellene ismernie, hogy az orbáni "egy a tábor, egy a zászló" jelszó több zászlóval jobban működik.
Azokban a megyékben, ahol a Fidesz mellett az MDF önállóan indult, a megyei közgyűlésekben szinte mindenütt javítani lehetett a választást megelőző időszak helyzetén - állították az MDF külön listát indító megyei vezetői.

Az MDF-et nem vethetik alá

Kuti Csaba, a párt Veszprém megyei vezetője szerint a választási eredmények visszaigazolták korábbi elgondolásaikat, és rácáfoltak a közvélemény-kutatások előrejelzéseire. A külön indulás mellett döntő nyolc megye közül csupán egyetlen megyében nem sikerült elérni a közgyűlésbe jutáshoz szükséges 4 százalékos támogatást, hét megyében viszont lényegesen jobb eredményt értek el, mint 1998-ban. Az MDF-es politikus elmondta, hogy a külön indulás mellett kiálló helyi elnökök az országos választmány számára készített feljegyzésben azt ajánlják, hogy a párt legfelsőbb fóruma is támogassa előterjesztésüket: "helyes az a stratégia, amely az MDF-et önálló politikai erőnek tekinti, és nem veti alá egyetlen más párt politikai érdekeinek sem".

Győzködés

A magyarok is több törzs kötelékében jöttek a Kárpát-medencébe a honfoglaláskor, ezért a Fidesznek és az MDF tagságának is el kell fogadnia az "egy a tábor, több a zászló" jelmondatot, érvelt Medgyasszay László, a párt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. Medgyasszay szerint az MDF nem a Fidesztől rabolt szavazatokat, hanem jelenlétével megmozgatott több szavazót is. Az áprilisi választást követően ugyanis csak Győrben volt egyértelmű a külön indulás, a többi megyében "tárgyalás és győzködés eredménye volt" az önállóság melletti döntés.

Polgári körök a különutas politika ellen

Kuti elmondta, hogy a polgári körök egy része valóban a külön indulás ellen lépett fel, ám a választás közeledtével "sokan belátták, hogy bővíteni kell a kínálatot". Mint emlékezetes, az Index nemrégiben beszámolt arról, hogy a pártelnök Dávid Ibolya számos reklamáló telefont kapott, amikor Orbán Viktortól és a Fidesztől elütő véleményének adott hangot. Az MDF sajtóirodája akkor igaztalan állításnak minősítete az Index hírét. Áder János, a Fidesz alelnöke a választás másnapján tartott értékelő sajtótájékoztatóján egyébként meglehetősen mérsékelten nyilatkozott az MDF szerepléséről. Szerinte az egykori koalíciós partner teljesítménye továbbra is az együttműküödés választására kényszeríti majd a fórum vezetését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?