Vilhelmina
11 °C
28 °C

A polgári körösök reklamálnak Dávid különvéleménye miatt?

2002.10.15. 09:56
Az MDF-tagság "polgári körös érzelmű" rétege nem hagyja szó nélkül, ha saját pártelnöke ellentmond az Orbán Viktor nyilatkozataiban kifejtetteknek. Az Index információi szerint a kisebbik ellenzéki párt budapesti központjában rengeteg reklamáló telefonhívás kifogásolta Dávid Ibolyának a Fidesznek és a volt miniszterelnöknek ellentmondó megnyilatkozásait.
Az Index információi szerint az utóbbi napokban rengeteg kértek magyarázatot a Magyar Demokrata Fórum központjában Dávid Ibolya nyilatkozataira.

1956 ünnepe a szocialistákkal együtt?

A betelefonálók azt kifogásolták, hogy az MDF elnöke az 1956-os megemlékezés ügyében a Fidesz álláspontjától eltérően nyilatkozott, amikor bejelentette pártja részvételét a parlamenti ülésen. A reklamációk többsége azt nehezményezte, hogy Dávid Ibolya a jobboldal egységének erősítése helyett a kormánypártokkal, különösen a szocialistákkal együtt ünnepelné a forradalmat.

Sajtóinformációk szerint a javaslat Dávid saját frakcióját is megosztotta. Az Index úgy tudja, a pártelnök ennek ellenére felkérte pártja képviselőit, hogy minél többen vegyenek részt az Országgyűlésben tartott megemlékezésen. Az MDF-frakció végül tagjaira bízta a döntést, de várhatóan a többségében egyéni képviselőkből álló frakcióból senki sem jelenik meg az október 23-i eseményen, Dávid Ibolya pedig csak akkor vesz részt az ülésen, ha fel is szólalhat.

A független cselekvés átka

Hasonló ellenállást és értetlenséget váltott ki a fórum elnöke, amikor súlyos hibának nevezte Orbán Viktor exminiszterelnök kijelentését, amely szerint az ellenzéki pártoknak világos feltételeket kell szabniuk az európai uniós csatlakozással kapcsolatos parlamenti vitákban. A párt képviselőcsoportja akkor is hasonló módon, a Fidesz álláspontjához közelítve zárta le az ügyet.

Az Index kérdésére több MDF-es politikus úgy vélekedett, hogy különösen a polgári körökben is aktív szerepet vállaló tagság rója fel ezeket az elnöki megnyilvánulásokat a pártnak. De tapasztalataik szerint a különindulás miatt sok helyen, vidéken is megkérdőjelezik az MDF jobboldali lojalitását. Az egyik honatya szerint "a Fidesztől eltérő cselekvésnek az az átka, hogy egyszer csak úgy cselekszünk, mint a szocialisták"