Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A polgári körösök reklamálnak Dávid különvéleménye miatt?

2002.10.15. 09:56
Az MDF-tagság "polgári körös érzelmű" rétege nem hagyja szó nélkül, ha saját pártelnöke ellentmond az Orbán Viktor nyilatkozataiban kifejtetteknek. Az Index információi szerint a kisebbik ellenzéki párt budapesti központjában rengeteg reklamáló telefonhívás kifogásolta Dávid Ibolyának a Fidesznek és a volt miniszterelnöknek ellentmondó megnyilatkozásait.
Az Index információi szerint az utóbbi napokban rengeteg kértek magyarázatot a Magyar Demokrata Fórum központjában Dávid Ibolya nyilatkozataira.

1956 ünnepe a szocialistákkal együtt?

A betelefonálók azt kifogásolták, hogy az MDF elnöke az 1956-os megemlékezés ügyében a Fidesz álláspontjától eltérően nyilatkozott, amikor bejelentette pártja részvételét a parlamenti ülésen. A reklamációk többsége azt nehezményezte, hogy Dávid Ibolya a jobboldal egységének erősítése helyett a kormánypártokkal, különösen a szocialistákkal együtt ünnepelné a forradalmat.

Sajtóinformációk szerint a javaslat Dávid saját frakcióját is megosztotta. Az Index úgy tudja, a pártelnök ennek ellenére felkérte pártja képviselőit, hogy minél többen vegyenek részt az Országgyűlésben tartott megemlékezésen. Az MDF-frakció végül tagjaira bízta a döntést, de várhatóan a többségében egyéni képviselőkből álló frakcióból senki sem jelenik meg az október 23-i eseményen, Dávid Ibolya pedig csak akkor vesz részt az ülésen, ha fel is szólalhat.

A független cselekvés átka

Hasonló ellenállást és értetlenséget váltott ki a fórum elnöke, amikor súlyos hibának nevezte Orbán Viktor exminiszterelnök kijelentését, amely szerint az ellenzéki pártoknak világos feltételeket kell szabniuk az európai uniós csatlakozással kapcsolatos parlamenti vitákban. A párt képviselőcsoportja akkor is hasonló módon, a Fidesz álláspontjához közelítve zárta le az ügyet.

Az Index kérdésére több MDF-es politikus úgy vélekedett, hogy különösen a polgári körökben is aktív szerepet vállaló tagság rója fel ezeket az elnöki megnyilvánulásokat a pártnak. De tapasztalataik szerint a különindulás miatt sok helyen, vidéken is megkérdőjelezik az MDF jobboldali lojalitását. Az egyik honatya szerint "a Fidesztől eltérő cselekvésnek az az átka, hogy egyszer csak úgy cselekszünk, mint a szocialisták"

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?