Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Dávid súlyos hibának tartja Orbán kijelentéseit

2002.09.13. 19:23
El nem tudom hinni, hogy egyes híradások pontosan közvetítették Orbán Viktor szavait az uniós csatlakozás feltételeiről. Hazánk európai uniós csatlakozásának feltételeit nem megszabni, hanem megteremteni kell - reagált Dávid Ibolya, az MDF elnöke a volt kormányfő kijelentéseire.
Mint ismeretes Orbán Viktor a héten Bicskén, majd Sopronban azt mondta, hogy az ellenzéki pártoknak világos feltételeket kell szabniuk az európai uniós csatlakozással kapcsolatos - kétharmados parlamenti többséget igénylő - alkotmánymódosítás megszavazásához. Az EU-csatlakozás feltételeinek megteremtésével kapcsolatban Dávid Ibolya hangsúlyozza: "ez a nemzet ügye, a nemzet érdeke, így mindannyiunk közös felelőssége, legyünk kormányon vagy ellenzékben".

Súlyos hiba

- A jobbközép értékrendű Magyar Demokrata Fórum elnökeként leszögezem, hogy a fórum a nemzet érdekében alakítja stratégiáját. Tizenkét éve rendületlenül dolgozunk azon, hogy hazánk az unió teljes jogú tagjává váljon - írja az MTI eljuttatott közleményében a volt igazságügy-miniszter. Hozzáfűzi: "célunk volt a NATO-csatlakozásnál is és célunk az unióhoz való csatlakozáskor egyaránt, hogy belső politikai viták ne akadályozzák Magyarország történelmi jelentőségű csatlakozását. Összekötni azt bármely felelős politikai erő részéről a belpolitikával, a mindig változó aktuálpolitikával, súlyos hiba lenne".

- A Magyar Demokrata Fórum egyértelmű politikai álláspontot követ, és most sem hajlandó letérni az elvi politizálás útjáról - szögezi le Dávid Ibolya. Emlékeztet: az MDF eddig a Fidesszel azonos álláspontot képviselt, kiemelten fontosnak tartva az uniós csatlakozást. - Hazánk uniós csatlakozása elé nem állíthatunk belső akadályokat. Éppen elég feladat lesz megküzdenünk az abból származó követelményekkel, annak előnyeivel és hátrányaival együtt - figyelmeztet.

Értelmezhetetlen szekértábor

Az MDF elnöke az Orbán Viktor által megfogalmazott, "Egy a tábor, egy a zászló" jelszóval kapcsolatban jelzi, hogy számára értelmezhetetlen a szekértábor, értelmezhetetlen a zászlóbontás, "az egyet lépni, egyet gondolni és egyet akarni. Értelmezhetetlen az erőszakolt egység. Mindez az évtizedekkel ezelőtti világ árnyéka". - A sokszínűség híve vagyok - zárja közleményét Dávid Ibolya.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!