Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dávid súlyos hibának tartja Orbán kijelentéseit

2002.09.13. 19:23
El nem tudom hinni, hogy egyes híradások pontosan közvetítették Orbán Viktor szavait az uniós csatlakozás feltételeiről. Hazánk európai uniós csatlakozásának feltételeit nem megszabni, hanem megteremteni kell - reagált Dávid Ibolya, az MDF elnöke a volt kormányfő kijelentéseire.
Mint ismeretes Orbán Viktor a héten Bicskén, majd Sopronban azt mondta, hogy az ellenzéki pártoknak világos feltételeket kell szabniuk az európai uniós csatlakozással kapcsolatos - kétharmados parlamenti többséget igénylő - alkotmánymódosítás megszavazásához. Az EU-csatlakozás feltételeinek megteremtésével kapcsolatban Dávid Ibolya hangsúlyozza: "ez a nemzet ügye, a nemzet érdeke, így mindannyiunk közös felelőssége, legyünk kormányon vagy ellenzékben".

Súlyos hiba

- A jobbközép értékrendű Magyar Demokrata Fórum elnökeként leszögezem, hogy a fórum a nemzet érdekében alakítja stratégiáját. Tizenkét éve rendületlenül dolgozunk azon, hogy hazánk az unió teljes jogú tagjává váljon - írja az MTI eljuttatott közleményében a volt igazságügy-miniszter. Hozzáfűzi: "célunk volt a NATO-csatlakozásnál is és célunk az unióhoz való csatlakozáskor egyaránt, hogy belső politikai viták ne akadályozzák Magyarország történelmi jelentőségű csatlakozását. Összekötni azt bármely felelős politikai erő részéről a belpolitikával, a mindig változó aktuálpolitikával, súlyos hiba lenne".

- A Magyar Demokrata Fórum egyértelmű politikai álláspontot követ, és most sem hajlandó letérni az elvi politizálás útjáról - szögezi le Dávid Ibolya. Emlékeztet: az MDF eddig a Fidesszel azonos álláspontot képviselt, kiemelten fontosnak tartva az uniós csatlakozást. - Hazánk uniós csatlakozása elé nem állíthatunk belső akadályokat. Éppen elég feladat lesz megküzdenünk az abból származó követelményekkel, annak előnyeivel és hátrányaival együtt - figyelmeztet.

Értelmezhetetlen szekértábor

Az MDF elnöke az Orbán Viktor által megfogalmazott, "Egy a tábor, egy a zászló" jelszóval kapcsolatban jelzi, hogy számára értelmezhetetlen a szekértábor, értelmezhetetlen a zászlóbontás, "az egyet lépni, egyet gondolni és egyet akarni. Értelmezhetetlen az erőszakolt egység. Mindez az évtizedekkel ezelőtti világ árnyéka". - A sokszínűség híve vagyok - zárja közleményét Dávid Ibolya.