Konrád
8 °C
26 °C

Dávid Ibolya: A jobboldali egypártrendszer nem vezet sehova

2006.04.24. 07:23
Ezt a választást nem a koalíció nyerte, hanem az ellenzék, azon belül is a Fidesz veszítette el – mondta Dávid Ibolya a Nap-keltében. Az MDF elnöke örül annak, hogy Orbán Viktor felismerte: akik nem fognak össze, azok veszítenek. Dávid szerint sehova nem vezet a jobboldali egypártrendszer.

A korábbi választásokon jellemzően a kormányzó pártok veszítettek, ezt a mostanit azonban nem az MSZP-SZDSZ többség nyerte meg, hanem az ellenzék veszítette el, ezen belül is, az ellenzék legnagyobb ereje a Fidesz – mondta az MTV Nap-kelte című műsorában Dávid Ibolya az MDF elnöke.

A politikus szerint a választásokkal bebizonyosodott, hogy az eddigi, négyéves ellenzéki jobboldali politika nem járható út. A Fidesz stílusában és tartalmában is távol került a rendszerváltozás, valamint az európai középpártok és a kereszténydemokrácia hagyományaitól – vélekedett Dávid Ibolya. Jobboldali párt nem lehet tőkeellenes, külföldellenes, privatizációellenes, nem kokettálhat a szélsőséges - említett néhány példát.

Az MDF vezetője szerint éppen ezért nem tudtak összefogni az első forduló után: „ott voltunk mi egy konzervatív értékrenddel, és ott volt a Fidesz egy beazonosíthatatlan értékrenddel”.

A riporter kérdésére, mit fog jelenteni a Dávid Ibolya által vasárnap emlegetett földcsuszamlás szerű változás a jobboldalon, a pártelnök úgy válaszolt: a jobboldalt csak valódi többpártrendszerben tudja elképzelni.

Orbán Viktor kijelentésére, miszerint a választáson azok nyertek, akik össze tudtak fogni, Dávid Ibolya úgy reagált: „örülök ennek a felismerésnek, sehova nem vezet a jobboldali egypártrendszer”.

Az MDF elnöke szerint az összefogáshoz nemcsak szövetség kell, hanem két kéz is, amely meg tudja fogni egymást. Az MDF-nek eddig nem partneri együttműködést ajánlottak, hanem a szövetségbe való betagozódást.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft