Auguszta
-3 °C
2 °C

Az MDF vizsgáltatná a magyar egyetemista iraki halálát

2003.11.23. 19:50
Az MDF független vizsgálóbizottság létrehozását sürgeti az Irakban lelőtt magyar ügyében, ugyanakkor közleményükben passzivitással vádolják a külügyi tárcát. A külügyi szóvivő a leghatározottabban visszautasította az ellenzéki felvetéseket.
Magyar-amerikai-iraki független vizsgálóbizottság felállítását sürgeti két MDF-es honatya annak érdekében, hogy tisztázódjanak Varga-Balázs Péter iraki halálának körülményei. "Sürgetjük egy közös magyar-amerikai-iraki független vizsgálóbizottság felállítását a tragikus és értelmetlen haláleset okainak és körülményeinek kivizsgálására. Egyben követeljük a magyar közvélemény sokoldalú és alapos tájékoztatását a történtek hátteréről" - áll Lezsák Sándor és Balogh László közleményében, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

"Megdöbbentő paszivítás"

"Megdöbbent minket a Külügyminisztérium passzivitása, amint az is, hogy az elmúlt két nap során lényegi új ionformációhoz nem juthatott a magyar közvélemény" - írja a két képviselő. Lezsák Sándor és Balogh László többek között választ kíván kapni arra, hogy kinek a megbízásából tartózkodott Irakban Varga-Balázs Péter, megtett-e mindent a Külügyminisztérium a szülők és a magyar közvélemény gyors tájékoztatásáért, illetve mit tesz az iraki magyar diplomáciai képviselet a magyarok biztonságáért.

"Szeretnénk továbbá választ kapni arra, hogy az iraki misszió magyar katonáin kívül hány civil magyar állampolgár és milyen céllal tartózkodik Irak területén, valamint az elmúlt napok terrorcselekményei jelentenek-e különleges biztonsági kockázatot a térségben tartózkodó magyar állampolgárok számára" - olvasható a közleményben.

Visszautasított vádak

A Külügyminisztérium a leghatározottabban visszautasítja azokat az állításokat, amelyek az Irakban elhunyt Varga-Balázs Péter ügye kapcsán "passzivitással" vádolják a tárcát - közölte a külügyi szóvivő az MTI-vel vasárnap.

A tárca "nyomatékkal cáfolja azokat a sugalmazásokat is, amelyek szerint a Külügyminisztérium az üggyel kapcsolatban bármilyen információt visszatartott volna a nyilvánosságtól. Megerősíti, hogy a tragikus esemény kapcsán valamennyi konzuli, diplomáciai és tájékoztatási kötelezettségének maradéktalanul eleget tett" - áll a közleményben.

A külügyi szóvivő emlékeztet arra, hogy a Külügyminisztérium már az iraki fegyveres konfliktus kezdete előtt felszólította Magyarország polgárait, hogy ne utazzanak Irakba, illetve a válság sújtotta térségbe. "Magyarországon nem kötelezi törvény sem az egyes állampolgárokat, sem a vállalatokat, hogy külföldi tartózkodásukat, illetve tevékenységüket a magyar hatóságoknak bejelentsék. A Külügyminisztérium így nem rendelkezik információkkal arról sem, hogy jelenleg Irakban nem hivatalos megbízásból, saját felelősségére hány magyar állampolgár tartózkodik" - olvasható a külügyi közleményben.

A családtól értesültek

A dokumentumban a tárca változatlanul arra kéri a magyar állampolgárokat, tartózkodjanak attól, hogy bármilyen célból Irakba utazzanak. A Külügyminisztérium Varga-Balázs Péter haláláról november 20-án az elhunyt családjától értesült. A bagdadi magyar külképviselet is azt jelentette, hogy az esetet korábban senki nem jelezte - áll a közleményben.

A szóvivő emlékeztet: a Külügyminisztérium ezt követően azonnali diplomáciai lépéseket tett az eset körülményeinek tisztázására. November 20-án erre utasította a bagdadi magyar külképviselet vezetőjét, illetve felvette a kapcsolatot az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetével és sürgős tájékoztatást kért a haláleset körülményeiről. A Külügyminisztériumban november 21-én találkozóra került sor amerikai diplomatákkal, amelynek során a nagykövetség képviselői az Egyesült Államok külügyminisztériuma nevében adtak tájékoztatást Varga-Balázs Péter haláláról - olvasható a dokumentumban.

Rendreutasított sajtó

Eszerint november 17-én az esti órákban a magyar egyetemista által vezetett jármű nagy sebességgel közelített meg egy amerikai közúti ellenőrző pontot. Az autó a felszólítás és a figyelmeztető lövések ellenére nem lassított, ezért az amerikai katonák célzott lövéseket adtak le a gépkocsira. Az autó végül egy amerikai katonai járműnek ütközött, sérülést okozva több katonának.

"A Külügyminisztérium nagy figyelmet fordít arra, hogy a magyar közvélemény minden, a diplomácia, a külkapcsolatok, a konzuli szolgálat illetékességi területén bekövetkezett eseményről a lehető leggyorsabb és legteljesebb tájékoztatást kapja. Ezt tette Varga-Balázs Péter ügyében is" - szögezi a külügyi szóvivő. "A Külügyminisztérium arra kéri a politikai pártokat és a sajtót, hogy a tragikus eseményt ne használják ki saját céljaikra" - olvasható a közleményben.