Judit
3 °C
7 °C

Medgyessy nem költözik

2002.05.10. 09:36
Medgyessy Péter miniszterelnökként nem akar beköltözni egyetlen állami rezidenciába sem, hanem saját lakásában kíván maradni - értesült a Népszabadság. A mindenkori miniszterelnök védelmét ellátó Köztársasági Őrezrednek komoly fejtörést okozhat, amennyiben Medgyessy Péter nem kíván állami rezidenciába beköltözni.
A Fidesz tervei szerint a felújított Sándor-palota épülete adott volna otthont a miniszterelnökségnek, felelevenítve a történelmi hagyományt: 1867 és 1944 között itt működött a miniszterelnökség. Összesen 2,2 milliárd forintot költöttek az épület felújítására, korszerűsítésére, berendezésére. Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt ugyanakkor többször hangoztatta, hogy az MSZP, győzelme esetén nem költözik be a Sándor-palotába. A szocialisták, mint arról korábban az Index is beszámolt, kormányra kerülésük után valószínűleg pályázatot írnak ki az épület kulturális célú hasznosítására.

Egyelőre nem kell kiköltözni a Béla király úti rezidenciából

Nemrégiben ugyanakkor elkelt a közjogi méltóságok jelenlegi lakhelyéül szolgáló Béla király úti rezidencia-központ. Ezt a Magyar Fejlesztési Bank vásárolta meg mintegy 3,7 milliárd forintért, és lakóparkot építene a területen - értesült a napilap. Az ingatlan eladásáról még másfél évvel ezelőtt döntött a kormány, mert a három villa és az ötvenszobás szálloda elavult, még a Rákosi-rendszerben épült.

A kancellárián a lapnak elmondták, a korábbi tervekben az szerepelt, hogy a rezidencia-központ eladásából befolyó pénzből három állami ingatlant újítanak fel a közjogi méltóságoknak. A három kijelölt épületből egyedül a Művész utcai villa renoválását kezdték meg, ami hamarosan be is fejeződik. További funkciója azonban kérdéses, ha Medgyessy Péter nem kíván a rezidenciába költözni. Mádl Ferenc államfő és a mindenkori házelnök elhelyezését is meg kell oldani, de az sem kizárt, hogy a Béla király úton maradhatnak, mert az MFB-vel kötött szerződésben nincs határidő megjelölve az ingatlanegyüttes átadásra. Másrészt az állam vissza is bérelheti a területet az MFB-től.

Nehezen védhető Medgyessy lakása

Kattintson a nagyításhoz!
A mindenkori miniszterelnök védelmét ellátó Köztársasági Őrezrednek komoly fejtörést okozhat, amennyiben Medgyessy Péter nem kíván állami rezidenciába beköltözni. A kormányfő lakhelyét ugyanis nemcsak testőrök védik éjjel-nappal, hanem ipari kamerákkal, különleges technikai felszerelésekkel próbálják megakadályozni, hogy illetéktelenek hatolhassanak be lakásába.

A rendszerváltást követően a budapesti XII. kerületi Művész utcában található egykori Karády-villát jelölték ki a mindenkori miniszterelnök lakhelyéül. Itt lakott Antall József és Horn Gyula is, bár a szocialista miniszterelnök csak hosszas tanakodás után, biztonsági megfontolásokból költözött be az épületbe. Orbán Viktor kormányfővé választása után azonban nem a Művész utcai villában, hanem a szintén a XII. kerületben lévő Béla király úti rezidencia-központ egyik vendégházában lakott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?