Piroska
-2 °C
5 °C

Halálos életmentő gyógyszerek?

2004.12.06. 06:41
Magyarországon több ember halálát okozhatják a súlyos gyógyszer-mellékhatások, mint a közlekedési balesetek – írja szakértői becslésekre hivatkozva a Népszabadság. szerint. A halálokok nagy többsége megelõzhetõ lenne, ha az orvosok körültekintõbben rendelnék, a betegek pedig több információ birtokában váltanák ki, szednék a gyógyszereket.
Számos olyan erős gyógyszert ismer a szakirodalom, melyek mellékhatásai komoly következményekkel járhatnak. Az orvosok nem foglalkoznak eleget a hatások felderítésével és regisztrálásával – állítják a szakemberek. A legtöbb problémát az életmentő medicinaként felírt szívritmus-szabályozók, a daganatellenes, illetve a véralvadást befolyásoló szerek okozzák. Különösen veszélyesek lehetnek a gyermekekre és azokra az idősekre, akik egyidejűleg több gyógyszert is szednek - figyelmeztetnek a nemkívánatos gyógyszerhatásokról szóló cikkükben az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) munkatársai.

Az idősek esetében a mellékhatások felismerését nehezíti, hogy tünetei hasonlóak a korral járó panaszokhoz. Az újszülötteket a morfin, a szívritmus-szabályozók veszélyeztetik leginkább - írják - de az olyan banálisnak vélt termék is, mint az acetilszalicilsav, amely például a Kalmopyrin hatóanyaga. Ez utóbbi májkárosodást, súlyos agyi elváltozást is okozhat. Gyermekek a nem megfelelő dózisban adott antibiotikumtól is kórházba kerülhetnek.

Nem regisztrált hatások

Bár Magyarországon törvény kötelezi az orvosokat a gyógyszer-mellékhatások jelentésére, a hazai gyógyítók a fejlett országokhoz képest az észlelt kóresetek egy-két százalékát jelentik a hatóságoknak – olvasható a Népszabadság cikkében. Az OGYI gyógyszer-mellékhatást figyelő osztályának több száz orvos véleményén alapuló vizsgálatából kiderül, hogy kevéssé érdeklődnek a témával foglalkozó szakmai cikkek iránt. A kérdőívre válaszolók 65 százaléka állította: még soha nem jelentett a szakhatóságnak praxisában előforduló mellékhatást, vagy káros következményeket, tíz százalékuk nem is tulajdonított különösebb jelentőséget e bejelentésnek.

A Medical Tribune orvosi szaklap információja szerint az Európai Bizottság olyan akciócsomagra tett javaslatot, amely biztosítaná: a speciálisan a gyermek orvosi ellátását segítő és az arra kifejlesztett készítmények hatósági ellenőrzését.