Medgyessy új szövetséget kötne az MSZP-vel

2003.03.30. 12:25
A kormányfő a 2001-es "szövetséghez" hasonló megállapodást kötne az MSZP-vel a következő választásokra is - derült ki az MSZP hétvégi kongresszusán. Medgyessy Péter szerint a jóléti rendszerváltás még várat magára, de "Horn tanár úr" elégséges minősítése helyett mások jelest adnának a kormányzat eddigi teljesítményére.
Újabb szövetséget ajánlott az MSZP-nek Medgyessy Péter miniszterelnök a közös munka, a közös sikerek, a 2004-es európai parlamenti és a 2006-os országgyűlési választások megnyerése érdekében. A kormányfő a szocialista párt tisztújító kongresszusán vasárnap Budapesten emlékeztetett arra, hogy 2001-ben, miniszterelnök-jelöltként már kötött szövetséget az MSZP-vel. Ez volt az ószövetség - tette hozzá.

Egy elégséges Horn tanár úrnál

Két megnyert választás, tíz havi kiszámítható és szavatartó kormányzás alapozta meg a kongresszus jó hangulatát - vélekedett Medgyessy. Az MSZP korábbi miniszterelnökének kritikáira reagálva kijelentette: a "Horn tanár úrnál" elért "elégséges, más tanároknál jónak, sőt jelesnek számít". A miniszterelnök szerint a kormány elérte célját: "az orvosok, tanárok, béreit és a családi pótlékot megemeltük, a minimálbért adómentessé tettük és az Európa-tervet elkészítettük". A párt és a még miniszterelnök-jelölt két éve kötött szövetségét felidézve Medgyessy azt mondta: a jóléti rendszerváltozásra tett vállalás még nem valósult meg, "mert ez nem megy egyik percről a másikra", de hozzátette, "egy pillanatra sem feledkezünk meg" erről a programról.

Új vizsga az EU

Medgyessy szerint azonban most "új vizsga" is vár a szövetségesekre: "meg kell győzni az országot arról, hogy igent kell mondani az Európai Unióra". A Fidesz EU-polititkáját minősítve azt mondta, hogy kemény ellenérvek a közös athéni delegációig fejlődés mutatkozik "egyes politikusok" hozzáállásában. "Örülök annak, hogy mindegyik elődöm átérezte a történés nagyszerűségét és a nemzeti egység fontosságát legalább ebben az esetben" jelentette ki Medgyessy.

A templomokban imádkoznak

Medgyessy a vállalások között említette a közélet nyugalmának visszaállítását. Állítása szerint az "erő és a gőg" helyett mára a higgadt párbeszéd lett az úr. "A kormányzásban újra a nyugodt hétköznapokat éljük", amit néhányan unalmasnak vélnek, "de az emberek szeretik", ha "az iskolákban tanulnak, az utcán közlekednek, és a templomokban imádkoznak". A belpolitikában elért "kiszámíthatóság és korrektség" az ország külső megítélésében is eredményt hozott - vélekedett a miniszterelnök. "Magyarország szuverén módon képviseli nemzeti érdekeit", amit megbecsülnek külföldön - mondta Medgyessy hozzátéve, hogy az euroatlanti szövetség részeként is iraki háború előttinél nyugodtabb és békésebb világ megteremtése a cél.

A be nem teljesült álmunk a gyerek

Jövőt kell mutatni, eszményeket kell adni, szimbólumokat kell keresni: ez mind a kormány feladata - mondta a miniszterelnök. Az uniós politika legjobb szimbóluma a gyermek, aki a jövőt, az életet és a hitet képviseli - vélekedett Medgyessy. "A gyerek, mert ő a jövő, mert érzelmeket vált ki belőlünk, szeretjük, féltjük és persze segítjük. Mert azt akarjuk, hogy különb legyen, mint mi voltunk. Mert ő jelképezi a hitet. És ő minden be nem teljesült álmunk megtestesítője, a gyerek."

Holdudvar

Az MSZP akkor tudja céljait elérni, ha taglétszáma és holdudvara egyaránt bővül, ha nagyobb és láthatóbb erős szociáldemokrata néppárttá alakul át - mondta Hiller István, az MSZP alelnöke a párt budapesti kongresszusának második, vasárnapi napján mondott beszédében. Az MSZP távlati programjának megújításáért felelős új kabinet vezetője úgy vélte: ma az MSZP erős és sikeres párt, de változásra és újításra van szüksége.

Szili Katalin, a párt újjáválasztott elnökhelyettese szerint a következő másfél évben olyan pártszerkezetet kell kialakítani, amely kiváló a kommunikációban és rendkívüli a társadalommal történő kapcsolattartásban. A párt szerkezetének és működésének korszerűsítésére felállt új kabinet vezetője a szociáldemokrácia kiteljesítésének megteremtését nevezte az egyik legfontosabb célnak.

Az alapszabály átalakítása fő irányainak előkészítését irányító új kabinet vezetője, Lamperth Mónika elnökségi tag úgy fogalmazott: az MSZP-nek nyitottnak kell lenni a liberális értékek, az emberi jogok és a kisebbségek iránti érzékenység tekintetében.