Gerzson
-3 °C
2 °C

A választásokig is elhúzódhat a Medgyessy-féle lobbiügy

2001.12.12. 17:02
Medgyessy Péter védőügyvédje szerint a rendőrségi nyomozás a közelgő ünnepek miatt legalább egy-két hónapig is elhúzódik. További késlekedéseket okozhat az is, hogy a szocialista miniszterelnök-jelöltet megbízó cég székhelye külföldön van bejegyezve.
Bánáti János, Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt ügyvédje azt reméli, hogy a Gresham-palotával kapcsolatos lobbiügyben elrendelt nyomozást a rendőrség még azelőtt megszünteti, hogy bárkit meggyanúsítanának.

A szocialista politikus jogi képviselője minderről szerdán beszélt az MTI-nek. Bánáti János hozzátette: nem zárható ki, hogy az eljárás későbbi szakaszában sor kerülhet személyek gyanúsítására is.

A jogi képviselő vélekedése szerint a nyomozás - figyelembe véve a hasonló ügyeket, a rendőrség leterheltségét és a közelgő ünnepeket - biztosan eltart 1-2 hónapig. Hozzátette: ennél tovább is elhúzódhat azonban az eljárás, az ügyben a megbízást adó cég anyacége ugyanis külföldön van bejegyezve, képviselője pedig kanadai állampolgár, akinek meghallgatása nélkül nem lehet lezárni a nyomozást.

A gyanú fennáll

Medgyessy Péter
Az ügy kapcsán több neves büntetőjogász is megszólalt az elmúlt napokban. Az Index tegnap, a nyomozás elrendelésének napján, Futó Barnabást kérdezte, aki szerint akár ténylegesen megvesztegetett képviselőket Medgyessy Péter, akár nem, az általa aláírt szerződés miatt mindenképpen fennáll bűncselekmény gyanúja. A büntetőjogász úgy véli, elég csak hivatkozni hivatalos személy befolyásolására, például egy szerződés szövegében, ennyi már elegendő is lehet a "befolyással való üzérkedés" kimerítésére. Ha Medgyessy nem tett semmit, tehát nem kereste meg a képviselőket, akkor csalással állunk szemben. Ha tett valamit, vagy azt színlelte (mármint a megbízója felé), akkor megint a befolyással való üzérkedésnél vagyunk.

Arra felvetésre, miszerint bűncselekménynek tekinthető-e minden törvénytelenségere felhívó vagy azt sugalló írás, Futó Barnabás azt felelte, Medgyessy esetében az a legfőbb probléma, hogy a szerződés önkormányzati képviselőkre, azaz hivatalos személyekre utal.

Kié a felelősség?

Szőgyényi József véleménye szerint a nyilvánosságra került szerződés egyértelműen bűncselekményt takar. Ám azt egyelőre nem lehet tudni, Medgyessyt terheli-e valamiféle felelősség.

A szocialista miniszterelnök-jelölt ellen Bencsik András, az ügyet kirobbantó Magyar Demokrata című hetilap főszerkesztője, illetve Szerdahelyi Szabolcs, az APÜSZ elnöke, továbbá egy magánszemély tett feljelentést.

A Magyar Demokrata című hetilapra hivatkozva november közepén a Magyar Nemzetben megjelent: 1998 őszén, helyi szocialista képviselők befolyásolásáért cserébe, összesen százezer dollárt ajánlott fel Medgyessy családi vállalkozásának a Roosevelt téri luxusszállót építő Gresco Rt..

A lap ismertetése szerint a Magyar Demokrata cikke cégbírósági mérlegadatok alapján következtet arra: Medgyessy cége vélhetően megkapta a pénzt, s a hetilap egy névtelenségbe burkolózó érintett képviselőre hivatkozva azt is tudni véli, hogy Medgyessy karácsonyi ajándék címén az összeg egy szerény töredékét szétosztotta a helyi szocialista frakcióban.

Medgyessy Péter visszautasította az állításokat, és jó hírnevének megsértése miatt személyiségi jogi pert kezdeményezett a Magyar Nemzet és a Magyar Demokrata ellen.