Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Maffianyomozók vizsgálódnak Medgyessy lobbiügyében

2001.11.26. 18:06
Feljelentés-kiegészítést rendelt el a Fővárosi Főügyészség három feljelentés nyomán, amelyek Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt Gresham Palotával kapcsolatos, három évvel ezelőtti lobbiügyére vonatkoznak - közölte Borbély Zoltán, a főügyészség szóvivője. Bencsik András, az ügyet kirobbantó Magyar Demokrata című hetilap főszerkesztője, illetve Szerdahelyi Szabolcs, az APÜSZ elnöke, továbbá egy magánszemély tett feljelentést.
A főügyészségi szóvivő elmondta: a feljelentés-kiegészítés határideje 15 nap, célja pedig az, hogy a hatóságok ellenőrizzék a feljelentésben szereplő adatokat, szükség szerint iratokat szerezzenek be, meghallgassák a feljelentőket, és végső soron dönteni tudjanak az alapos gyanú fennállásának, illetve a nyomozás elrendelésének vagy megtagadásának kérdésében.

A sajtóban megjelent információk a hatóságok számára nem jelentenek bizonyítékot, azokat ellenőrizni és vizsgálni kell, ahhoz, hogy dönteni lehessen a büntetőeljárás megindítása felől - szögezte le Borbély Zoltán. Hozzátette: a főügyészség az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságát bízta meg a feljelentés-kiegészítés lefolytatásával.

A Magyar Demokrata című hetilapra hivatkozva a napokban a Magyar Nemzetben megjelent: 1998 őszén, helyi szocialista képviselők befolyásolásáért cserébe, összesen százezer dollárt ajánlott fel Medgyessy családi vállalkozásának a Roosevelt téri luxusszállót építő Gresco Rt., amelynek egy részét - a pozitív döntést követően - a politikus szétosztotta a helyi MSZP-frakcióban.

Medgyessy Péter visszautasította az állításokat és jó hírnevének megsértése miatt személyiségi jogi pert kezdeményezett a Magyar Nemzet és a Magyar Demokrata ellen.