István, Vajk
17 °C
34 °C

Fideszesek: menjen, MSZP-sek: maradjon

2006.09.27. 13:26
A pártszimpátia dönt Gyurcsány lemondásának megítélésében: a magukat Fidesz-támogatóknak vallók 86 százaléka szerint távoznia kell a miniszterelnöki posztról, az MSZP-sek 88 százaléka szerint nem. A Medián Intézet legújabb, csak hírlevélben közzétett kutatása szerint az elmúlt egy hét alatt némileg nőtt az elszabadult indulatokért "Orbánékat" is felelősnek vélők tábora.

A Medián Intézet a helyhatósági választás előtti közvélemény-kutatási tilalom miatt csak hírlevélben közzétett legújabb kutatási eredményei szerint az utóbbi egy hétben nem történtek drámai változások a Gyurcsány-beszéd következményeinek megítélésében.

Ki a felelős:

Szolgálati közlemény
Ezen a helyen korábban egy szavazógép volt látható, amit levettünk, mert az utóbbi órákban az egyik lehetőségre túlságosan sok szavazat érkezett, ezért gyanakodni kezdtünk. A felpörgetés előtt a Gyurcsányt támogatók és ellenzők közel azonos arányban szavaztak.

A szeptember 24-én budapesti 1000 fős minta személyes megkérdezésével készült felmérés szerint a szavazókorúak 40 százaléka a kormányoldalt teszi felelőssé a fővárosban elszabadult indulatokért, és csak kevesebb mint a fele, 19 százalék mondja azt, hogy az ellenzék. 34 százalék viszont mindkét oldal felelősségét tartja a legmegfelelőbb válasznak. A Medián a múlt héten közzétett előző kutatási eredménye szerint ugyan erre a kérdésre 42 százalékban Gyurcsányékat, 15 százalékban Orbánékat tartották felelősnek, és a mostanihoz hasonlóan 34 százalék látta úgy, hogy a két nagy politikai erő osztozik a felelősségben.

Le kell-e mondania?

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése utáni napon még 52 százalék tartotta szükségesnek a miniszterelnök lemondását. Az egy nappal később, az MTV ostroma után megismételt vizsgálat viszont már azt mutatta ki, hogy 7 százalékkal csökkent ez az arány. A legfrissebb budapesti kutatás viszont már nem mért további számottevő csökkenést a kormányfő távozását szükségesnek tartók körében, mindössze egyetlen ponttal esett arányuk, a teljes népességre vetítve tehát 44 százalék mondja továbbra is azt, hogy a beszéd miatt Gyurcsánynak le kellene mondania. A lemondás kérdése azonban a felmérés szerint pártszimpátia alapján osztja meg a magyar társadalmat. A Fidesz-KDNP szavazók 86 százaléka menesztené és mindössze 7 százaléka tartaná meg hivatalában a kormányfőt, az MSZP-táborban viszont fordított az arány: 88 százalék szerint maradnia, 6 százalék szerint mennie kell. Az SZDSZ-szimpatizánsok megosztottabbak, kétharmaduk kitartana, egyhetedük viszont megszabadulna Gyurcsánytól.

A Medián a fővárosi választási esélyeket is felmérte, ám ezekről a nyilvánosságra hozatali tilalom miatt nem közlünk részleteket.