Ödön
2 °C
11 °C

Fideszesek: menjen, MSZP-sek: maradjon

2006.09.27. 13:26
A pártszimpátia dönt Gyurcsány lemondásának megítélésében: a magukat Fidesz-támogatóknak vallók 86 százaléka szerint távoznia kell a miniszterelnöki posztról, az MSZP-sek 88 százaléka szerint nem. A Medián Intézet legújabb, csak hírlevélben közzétett kutatása szerint az elmúlt egy hét alatt némileg nőtt az elszabadult indulatokért "Orbánékat" is felelősnek vélők tábora.

A Medián Intézet a helyhatósági választás előtti közvélemény-kutatási tilalom miatt csak hírlevélben közzétett legújabb kutatási eredményei szerint az utóbbi egy hétben nem történtek drámai változások a Gyurcsány-beszéd következményeinek megítélésében.

Ki a felelős:

Szolgálati közlemény
Ezen a helyen korábban egy szavazógép volt látható, amit levettünk, mert az utóbbi órákban az egyik lehetőségre túlságosan sok szavazat érkezett, ezért gyanakodni kezdtünk. A felpörgetés előtt a Gyurcsányt támogatók és ellenzők közel azonos arányban szavaztak.

A szeptember 24-én budapesti 1000 fős minta személyes megkérdezésével készült felmérés szerint a szavazókorúak 40 százaléka a kormányoldalt teszi felelőssé a fővárosban elszabadult indulatokért, és csak kevesebb mint a fele, 19 százalék mondja azt, hogy az ellenzék. 34 százalék viszont mindkét oldal felelősségét tartja a legmegfelelőbb válasznak. A Medián a múlt héten közzétett előző kutatási eredménye szerint ugyan erre a kérdésre 42 százalékban Gyurcsányékat, 15 százalékban Orbánékat tartották felelősnek, és a mostanihoz hasonlóan 34 százalék látta úgy, hogy a két nagy politikai erő osztozik a felelősségben.

Le kell-e mondania?

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése utáni napon még 52 százalék tartotta szükségesnek a miniszterelnök lemondását. Az egy nappal később, az MTV ostroma után megismételt vizsgálat viszont már azt mutatta ki, hogy 7 százalékkal csökkent ez az arány. A legfrissebb budapesti kutatás viszont már nem mért további számottevő csökkenést a kormányfő távozását szükségesnek tartók körében, mindössze egyetlen ponttal esett arányuk, a teljes népességre vetítve tehát 44 százalék mondja továbbra is azt, hogy a beszéd miatt Gyurcsánynak le kellene mondania. A lemondás kérdése azonban a felmérés szerint pártszimpátia alapján osztja meg a magyar társadalmat. A Fidesz-KDNP szavazók 86 százaléka menesztené és mindössze 7 százaléka tartaná meg hivatalában a kormányfőt, az MSZP-táborban viszont fordított az arány: 88 százalék szerint maradnia, 6 százalék szerint mennie kell. Az SZDSZ-szimpatizánsok megosztottabbak, kétharmaduk kitartana, egyhetedük viszont megszabadulna Gyurcsánytól.

A Medián a fővárosi választási esélyeket is felmérte, ám ezekről a nyilvánosságra hozatali tilalom miatt nem közlünk részleteket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?