Ervin
14 °C
22 °C

Medián: javított az MSZP, rontott a Fidesz

2003.03.20. 19:16
Az MSZP növelte táborát, a Fideszre viszont kevesebben szavaznának egy most vasárnapi választáson, mint egy hónappal korábban - derül ki a Medián márciusi vizsgálatából. A közvélemény-kutató szerint "a választani tudó biztos szavazók" körében 25 százalékkal nagyobb az MSZP támogatottsága, mint a Fideszé.
Három százalékot javított az MSZP februári támogatottságához képest, de ugyanennyit rontott a Fidesz, így a szocialisták előnye egy hónap alatt hat százalékot emelkedett. Ha most vasárnap lennének a választások a "választani tudó biztos szavazók" 59 százaléka a szocialistákra, míg 34 százaléka a Fideszre voksolna. a teljes népesség 24 százaléka a Fideszt, 40 százaléka a szocialistákat választaná.

Nem változott a szabaddemokraták helyzete: a kisebbik kormánypárt egy közeli választáson kiesne a parlamentből, mert csak 3 százalékos tábort tudhat maga mögött a biztos szavazók körében. Az MDF tábora sem nőtt: ők február óta 2 százalékon állnak a biztos szavazók közt, a Centrum Pártnak pedig mostanra kimutathatatlan a támogatottsága.

A Medián felmérése szerint továbbra is Dávid Ibolya a legnépszerűbb magyar politikus, rajta kívül viszont jellemzően kormánypárti politikusok uralják a listát. Medgyessy Péter miniszterelnököt tíz százalékkal kevesebben kedvelik, de javított három pontot az egy hónappal ezelőtt mért eredményéhez képest, és a második a népszerűségi listán. Elődje, a Fidesz elnökségét időközben újra vállaló Orbán Viktor viszont nem lépett előbbre: ezúttal is csak a válaszadók 45 százaléka mondta, hogy "a jövőben szívesen látná fontos politikai szerepben". Demszky Gábor főpolgármester és Mádl Ferenc köztársasági elnök azonos a népszerűségi indexszek egyaránt harmadik a listán.

A kormány eddigi teljesítményét változatlanul pozitív megítélés övezi. Akárcsak februárban, márciusban is a megkérdezettek 55 százaléka vélekedik úgy, hogy a kormány "jó" vagy "nagyon jó" munkát végzett és relatív többségben vannak azok, akik szerint a kormány teljesítménye jobb az Orbán-kormányénál.

Módszertan
A felmérést 2003. március 7-e és 11-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, közel 100 településen véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással (súlyozással) korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ą2-5 százalék.