A Szonda szondázhatja a kormányintézkedéseket

2003.02.18. 15:47
A Szonda Ipsos végezheti a "kormányzati intézkedések és a kormányzati tevékenység társadalmi fogadtatásának és megítélésének vizsgálatát", a közvélemény-kutató cég csaknem ötvenmillió forintos ajánlatával nyerte el a kancellária nyílt közbeszerzési eljárását - derült ki a Stratégiai Elemző Központ keddi tájékoztatóján. A tervek szerint minden kutatási eredményt publikálnak a www.stratek.hu -n.
A legolcsóbb ajánlatot beadó Szonda Ipsos nyerte a Miniszterelnöki Hivatal nyílt közbeszerzési eljárását. A közvélemény-kutató cégnek a kormányzati intézkedések társadalmi fogadtatását kell szondáznia havi rendszerességgel - közölte keddi tájékoztatóján Szabó László, a kancellária kutatási főosztályának vezetője. A pályázatra hét cég adott be ajánlatot, ám ezek közül két cég formai hibákat vétett, így kizárták őket az eljárásból.

Öt érvényes ajánlat

A beérkezett öt érvényes ajánlat közül a Szonda Ipsosé volt a legolcsóbb, a cég 49 millió 685 ezer forintért vállalta, hogy december 31-éig 12 alkalommal felméri a kormányzati intézkedések fogadtatását. Alig 2 millió forinttal volt drágább a Gfk Piackutató Intézet ajánlata, a győztes ajánlati árnak csaknem a kétszeresét kérte a STRAKETING Stratégiai Marketingkutató és Tanácsadó Iroda, mely 86 millióért vállalta volna a munkát.

Nyilvános kutatási eredmények

A korábbi gyakorlattól eltérően a kutatási eredményeket nyilvánosságra hozzák, a kancellárián belül működő Stratégiai Elemző Központ kedden indult honlapján, a www.stratek.hu.-n. Szintén itt fogják közzétenni azoknak a kutatásoknak az eredményeit, melyeket tavaly rendelt meg a kancellária, az időhiányra hivatkozva meghívásos pályázaton. Ennek keretében a Medián Intézet egy országos panelfelújításokkal kapcsolatos lakótelep-vizsgálatot végzett a MeH megrendelésére, a Marketing Centrum pedig egy, az egyetemisták politikai, társadalmi és személyes jövőképét elemző kutatásra kiírt pályázaton győzött.

200 millió, 22 munkatárs

Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára bejelentette, hogy az Orbán-kormány idején alakult szervezeti egység 2003-ban 200 millió forintból gazdálkodhat és 22 munkatársa van. Elmondta, a Stratek feladata tudomány- és technológiapolitikai koncepció kidolgozása, különös tekintettel Magyarország európai uniós csatlakozására. Tevékenységük elsősorban az innovációs, népesedési, migrációs, szociálpolitikai, valamint európai integrációs kutatásokra terjed ki.

Újranyomják a betelepítési koncepciót

Tájékoztatása szerint ehhez a szervezeti egységhez tartozik például a népesedési kormánybiztosság titkársága, amely a KSH bevonásával igyekszik megoldást találni a népesedési problémákra. Varga Ágnes, a bizottság titkára elmondta, hogy tervezik annak a kiadványnak az újbóli megjelentetését, amely a népesedési problémát másfél millió határon túli magyar betelepítésével oldaná meg. Mint elhangzott a vitaanyagot Orbán Viktor korábbi kormányfő kérésére készítette a Magyar Tudományos Akadémia, ötven évre előre tervezve a várható folyamatokat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás