Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A lakosság fele jónak ítéli a kormány munkáját

2003.05.27. 08:50
A lakosság fele jónak, három százaléka pedig nagyon jónak ítéli a Medgyessy-kormány első évét. A rendszerváltás óta így ez az első olyan kormány, amelynek munkájával többen elégedettek, mint elégedetlenek - derül ki a Medián felméréséből, amit a Népszabadság ismertetett.
A Medgyessy-kormány minden elődjénél kedvezőbb lakossági fogadtatás mellett kezdhette el működését - az első hivatali évet elsősorban ezért zárhatta az Orbán-kormányénál kedvezőbb megítélés birtokában, hiszen az első tizenkét hónapban többet veszített a népszerűségéből, mint az elődje - derül ki a Medián felmérésből, amit a Népszabadság megbízásából készített a közvélemény-kutató. Az adatok szerint a lakosság fele jónak, három százaléka nagyon jónak ítéli a kabinet elmúlt egy évét. A válaszadók harminchét százaléka gyengének, hét százaléka nagyon gyengének ítéli a kormány munkáját. A megkérdezettek három százalékának ugyanakkor nem volt véleménye.

A legnépszerűbb intézkedések

A Medgyessy-kormány első évének két legnépszerűbb intézkedése a közalkalmazotti béremelés és a négyes metró megépítésére vonatkozó döntés volt, de leginkább az EU-csatlakozás javíthatta a kormány megítélését - legalábbis a felsorolt 19 téma közül erre mondták a legtöbben azt, hogy a hatására javult a véleményük a kormányról - derül ki a felmérésből. A lakosság hatvan százalékának ugyanakkor negatív irányba változott a véleménye az energiaárak emelése miatt. Ugyancsak rontott a kabinet megítélésén a drogtörvény módosítása, ami háromszor annyit rontott, mint használt a kabinet népszerűségének.

A Népszabadság szerint a 4-es metró tervezett megépítése főleg a budapestiek, az internetezés költségeinek csökkentése elsősorban a fiatalok véleményét javította, míg a nyugdíjasok helyzetének alakulása mindenekelőtt a kormányról alkotott véleményüket rontotta. Ennél jóval fontosabbak azonban a párpreferenciákból adódó különbségek.

Az SZDSZ-esek a legkormánypártibbak

A kormánypárti szavazók természetesen inkább alkotnak pozitív, az ellenzékiek pedig negatív véleményt a kormány munkájáról. Igazán éles különbség az Orbán-kormánytól származó kezdeményezések, vagyis a lakástámogatási rendszer és az olimpiai pályázatról való lemondás ügyében van a két tábor szavazói között. Kimutathatóak különbségek a kormányoldal támogatói között is. Például az SZDSZ támogatói a szocialistáknál is kormánypártibbak az egyébként népszerűtlen drogtörvény és a privatizáció ügyében, de az ellenzékiekhez hasonlóan rossznak ítélik a gazdaság helyzetét.

Népszerű Medgyessy

A Népszabadságban közölt adatsor szerint ahogy egy ciklussal korábban Orbán Viktor, úgy most Medgyessy Péter a kormány legnépszerűbb tagja. Orbán hivatali ideje elején jóval népszerűbb volt, mint Medgyessy tavaly, de a mostani kormányfő sokkal inkább megtudta őrizni azt. Ennek oka az lehet, hogy a tavalyi választások után az ellenzéki szavazók jóval kevésbé mutattak hajlandóságot az új kormányfő elfogadására, mint négy évvel korábban - 1998-ban az MSZP-szavazók 60, 2002-ben a Fidesz-szavazók 23 százaléka látta volna szívesen fontos politikai szerepben az új kormányfőt.

A vezető kormánypárt támogatottsága viszont egy évvel a választás után is jóval nagyobb, mint az előző ciklusban, így bár a miniszterelnök továbbra is elsősorban a kormányoldalon álló szavazók szimpátiájára számíthat, mégis ő a rendszerváltás utáni legnépszerűbb magyar miniszterelnök.