Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Még sosem utálták ennyire Gyurcsányt

2008.05.29. 00:38
A Medián felmérése szerint gyorsan növekszik az előre hozott választást akarók aránya: míg áprilisban még csak a megkérdezettek fele, addig most már 56 százalékuk látja ezt a legjobb megoldásnak. Gyurcsány Ferenc népszerűségi mutatója a mélyponton van.

A Medián szerdán közzétett közvélemény-kutatása szerint a rendszerváltás óta most gondolják a legtöbben azt, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok. A Bokros-csomag bejelentése után fél évvel 80 százalék volt a pesszimisták aránya, most 82 százalék borúlátó.

A többség egy előre hozott választásban látja a kiutat. Májusban a megkérdezettek 56 százaléka mondta azt, hogy előre hozott választást szeretne. Áprilisban még csak 50 százalék osztotta ezt a véleményt. A kisebbségi kormány fennmaradását csak a lakosság tizede támogatja.

A megkérdezettek 71 százaléka úgy véli, hogy az előre hozott választást a Fidesz nyerné meg. A kormányzó MSZP győzelmében csak 9 százalék bízik, vagyis a szocialista szimpatizánsok többsége sem hisz favoritja győzelmében. Ugyanakkor az előre hozott választást akaróknak csak 59 százaléka ígérte biztosra részvételét egy mostani választáson, és 22 százalékuk biztosan nem szavazna, írja a kutatást megrendelő HVG.

A biztos szavazók körében (ez a lakosság 51 százaléka csupán) a Fidesz 57, az MSZP 21 százalékon áll. Az MDF befutó lehet 5 százalékos támogatottságával, míg a biztosan szavazni akarók között csak 1 százalékon áll az SZDSZ. A Szonda Ipsos felmérése szerint a biztos szavazók 68 százaléka voskolna a Fideszre, 24 százalék az MSZP, 3 százalék az MDF és 1 százalék az SZDSZ támogatottsága. Ez a kutatás a csütörtöki Népszabadságban jelenik meg.

Gyurcsány Ferenc népszerűtlensége minden eddigi rekordot megdöntött. A miniszterelnököt csupán a lakosság 19 százaléka látná szívesen fontos politikai szerepben.

A politikusok népszerűségi listáját Sólyom László köztársasági elnök vezeti, Kósa Lajos Debrecen fideszes polgármestere a második, Orbán Viktor Fidesz-elnök a harmadik. A baloldal legnépszerűbbje az ötödik helyezett Szili Katalin. A legnépszerűtlenebb magyar politikus Kóka János, az SZDSZ elnöke, aki a szocialisták támogatói között vesztett sokat népszerűségéből. Alulról a második Hiller István (MSZP) oktatási miniszter. Gyurcsány Ferenc hátulról a harmadik.