Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Szemtől szemben csökken a hangerő

2007.06.06. 11:39
Kapcsolódók (13)
A reformok folytatásához szükséges politikai kompromisszumról volt szó elsősorban az MSZP és az SZDSZ vezetése közötti kedd esti egyeztetésen. A szocialisták azt szeretnék, hogy az egészségbiztosítási rendszer átalakítása ne okozzon problémákat. Megfigyelők szerint így a megoldás egy lassú átmenet lehet, amely csak később vezet az SZDSZ által favorizált több-biztosítós modell felé. A két fél szakértői a jövő héten közös javaslatot próbálnak összegyúrni.

Főként a koalícióról és annak jövőjéről volt szó szocialisták és a szabad demokraták kedd esti koalíciós egyeztetésen. „Előadtuk a problémáinkat, ezek lényege, hogy a szocialisták túl sok helyen léptek rá a fékre, de a szocialisták elégedettebbek nálunk” – mondta a keddi tárgyalásokról egy SZDSZ-es politikus. A szabad demokraták szerint az egészségügyben, a felsőoktatásban, a privatizációban és az energiapiac nyitásában is meghátráltak a szocialisták.

Tapintható távolság

„Nagy a nyomás a koalíción, és ezekben az ügyekben tapintható távolság van a két párt között, de ez természetes. – A megoldáshoz kompromisszum kell” – mondta forrásunk, aki szerint ők sok mindenben hajlamosak kompromisszumot kötni, de az egészségügyben nem nagyon tudnak engedni, mert „mi nem hazudtunk a kampányban, mi ezt ígértük”.

„Más területen tudomásul vesszük, hogy nem mi vagyunk a legnagyobb párt, de az egészségügy átalakítását ígértük, ehhez ragaszkodunk” – mondta a szabad demokrata politikus. Egy másik kormánypárti informátorunk röviden úgy jellemezte a megbeszéléseket, hogy „minden rendben, szemtől szembe persze csökken a hangerő”. Ezzel arra utalt, hogy a hétvégén a sajtón kereszül üzengettek egymásnak a kormánypártok, az ultimátum szó és a koalícióból való kilépés is elhangzott.

Modellek
SZDSZ: versengő magánbiztosítók
  • a gyógyítás költségeit a magánbiztosítók finanszíroznák a befizetett járulékokból
  • az OEP is megmarad, de egy lesz a betegekért versengő biztosítók között
  • a befizetett járulékok egy kockázatközösségi alapba folynak, onnan osztják el azokat a biztosítóknak az ügyfelek száma és más mutatók alapján
  • az idősebb, nagyobb kockázatot jelentő betegek után a biztosítók több pénzt kapnak
MSZP: OEP és ellátásszervezők
  • az OEP marad az egészségügyi ellátás fő finanszírozója, a biztosítót pénzügyileg konsziládálják és állami Zrt-vé alakul
  • az adott területen élők gyógyítását ellátásszervezők irányítják, akik az egészségbiztosítótól kapott pénzből gondoskodnak arról, hogy a beteg gyógyítása hatékony, takarékos és megfelelő minőségű legyen
  • ellátásszervező lehet az OEP területi divíziója vagy alakíthat ilyet önkormányzat, üzleti biztosító, de járulékfizetők is, gyógyszercégek és egészségügyi beszállítók viszont nem
  • a kórházak gazdasági társasággá alakulhatnak

A koalíciós partnerek az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról elsősorban az elveket egyeztették. A felek úgy gondolták, hogy a politikai bizalom és megegyezés szükséges a reformok, azon belül is az egészségügy átalakításának további folytatásához, mondta egy másik forrásunk.

Az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló, eddig megismert szocialista és szabad demokrata elképzelések között - nagyon leegyszerűsítve a kérdést - a fő különbség az, hogy a két fél eltérő mértékben adna teret a magánbiztosítóknak.

Az SZDSZ a kötelező alapbiztosításban is szerepet szánna a versengő magánbiztosítóknak. A szocialisták viszont továbbra is az átalakított és megerősített Országos Egészségbiztosítási Pénztáron keresztül finanszíroznák az egészségügyi ellátást.

Közös elvek

Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke kedden délután az Indexnek úgy nyilatkozott: A kérdés az, mennyire szűkül le a megánbiztosítók tevékenysége. A gyógyászati segédeszközök vagy az ápolás finanszírozását látnák-e el, vagy szerepet kaphatnánek-e a kórházak fenntartásában vagy az orvosi ellátás szervezésében is.

A kedd esti egyeztetésen a felek abban egyetértenek, hogy az egészségbiztosítás terén szükség van a szolidaritás megőrzésére, a betegek választási lehetőségének megteremtésére és az állami monopólium megszüntetésére.

Biztonságos átmenet

Forrásaink szerint a szocialisták emellett elsősorban a biztonságos átmenet mellett tették le a garast, tehát a biztosítási rendszert úgy szeretnék átalakítani, hogy az átállás se okozzon problémákat.

Egy megfigyelő szerint ezért jelen helyzetben az a megoldás körvonalazódik, amely az egészségbiztosítási rendszert nem változtatná meg azonnal radikálisan, viszont garanciákat adna arra, hogy később a folyamat a szabad demokraták által elképzelt versengő magánbiztosítós rendszer kialakulása felé mutasson.

Az egyeztetésen megállapodás született arról is, hogy az elkövetkező egy hétben az SZDSZ és az MSZP szakértői megpróbálnak összegyúrni egy kompromisszumos javaslatot az egészségbiztosítási rendszerről.

A kormányzást értékelték

"Nem egészségügyi egyeztetést tartottak, hanem az elmúlt egy év szakmai-politikai tapasztalatait értékelték kedden este a koalíciós pártok vezetői; a megbeszélésen személyi kérdések nem kerültek szóba" - közölte Gál J. Zoltán a miniszterelnök kabinetfőnöke. A koalíció közös célja, hogy a reformkormányzás eredményei mielőbb érzékelhetőek legyenek a hétköznapokban is, foglalta össze a megbeszélésen elhangzottakat.

"Lépéseket tettünk egymás felé annak kimondásával, hogy a koalíciós együttműködés megerősítése, a koalíció sikeres kormányzása közös ügy, közös felelősség és közös érdek, valamint a koalíciós pártok sikere a sikeres reformkormányzáson múlik, amit folytatni kell a fenntarthatóság, a minőség és az igazságosság biztosítása érdekében" - mondta.

Azt is rögzítették, hogy a már megtett lépések eredményeire építve továbblépésre van szükség az egészségügy, az adórendszer, az oktatás, a nyugdíjrendszer, a közigazgatás, a foglalkoztatás, a közpénzügyek területén - hangsúlyozta.