Bernadett
0 °C
4 °C

Egy holland liberális 30 ezer euróért szakért a magyaroknak

2007.06.05. 10:55
Kapcsolódók (12)
Harmincezer euróért ad tanácsokat Magyarországnak Hans Hoogervorst volt holland egészségügyi miniszter az egészségbiztosítási rendszer átalakításához. A szakembert az Államreform Bizottság hívta meg egy hónapra.

Hans Hoogervorst volt holland egészségügyi miniszter 30 ezer euróért ad tanácsokat a magyar egészségügyi rendszer megreformálásához, adta hírül a holland Dutch News.

A cikk szerint a holland liberális politikus (aki pénzügyminiszter is volt) úgy véli, Magyarországon is meg kell adni a lehetőséget arra az embereknek, hogy választhassanak az egészségbiztosítók között. Hoogervorst ehhez nagy számú kórházbezárást javasol.

Szállás, étkezés


Hans Hoogervorst
Hans Hoogervorstot az Államreform Bizottság kérte fel a biztosítói modelváltással és a finanszírozás reformjával kapcsolatos szakértői munkákra, válaszolták kérdésünkre az Egészségügyi Minisztériumban. A szakértő a tárcának és a reformbizottságnak dolgozik.

A holland liberális politikus május közepétől június közepéig van Magyarországon, s munkájáért 30 ezer euró (7,5 millió forint) szakértői díjat kap. Ebből mintegy 5 millió forint a honoráriuma, a 2,5 millió forint pedig az utazási, szállás és étkezési költség.

Hoogervorst januárban részt vett a Parlamentben az egészségbiztosítás megreformálásáról rendezett kétnapos konferencián, májusban pedig Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatót Budapesten.

Az SZDSZ javaslata a magyar egészségbiztosítás átalakítására több ponton hasonlít a holland modellre. Hollandiában 14 biztosító működik, mindenki köteles magánbiztosítást kötni, és évente válthat biztosítót.

Holland modell

Hoogervorst korábban Magyarországon is arról beszélt: a holland rendszerben megpróbálják kiküszöbölni, hogy a biztosítók elutasítsák a sokat betegeskedő, idős és magas egészségügyi kiadásokat igénylő betegeket.

Hoogervorst szerint Hollandiában nem érdekük a biztosítóknak a szelekció az emberek között. Az SZDSZ javaslatában is szerepel, hogy az állam a nagyobb kockázatú betegek után különdíjat fizet, így ezeket az embereket jobban megéri felvenni a biztosítottak közé.

Hoogervorst korábban arról is beszélt, hogy Hollandiában a reform versenyt hozott, s ennek eredményeképpen a kórházak fejlesztették szolgáltatásaikat, gyorsabb diagnózisok születtek (például a rákbetegeknél) és rövidebbek lettek a várólisták.

Nehéz szülés

A European Health Academy május 31-i kétnapos konferenciáján viszont egy holland szakember attól óvta az európai országok képviselőit, hogy a Hollandiában bevezetett több-biztosítós rendszert egy az egyben lemásolják.

A konferencián részt vevő Schvarcz Tibor szocialista képviselő például úgy nyilatkozott: Nem támogatja a versengő üzleti biztosítók megjelenését Magyarországon, szerinte a hollandok sokkal öngondoskodóbbak, nagyobb a fizetési hajlandóságuk a biztosítások terén, ami Magyarországon nem feltétlenül működne.

Az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról kedden ismét egyeztet az MSZP és az SZDSZ. A liberálisok egyértelműen a kötelező magánbiztosítások mellett tették le a garast, a Népszabadság szerint a szocialisták most álltak elő egy önálló javaslattal, amely megerősítené az OEP-et, és csak később engedné be a többi biztosítót. A tervek szerint június végére próbálnak meg kompromisszumos álláspontot kialakítani, feltéve, ha sikerül megegyeznie a két koalíciós partnernek.