2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00 ÉLŐ
Belgium 0
Szlovákia 0
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

A Parlament elfogadta a megfigyelési bizottság jelentését

2000.04.12. 17:30
Az Országgyűlés elfogadta a politikusokról és más közéleti személyiségekről, valamint azok családtagjairól az előző parlamenti ciklusban folytatott törvénytelen és titkos adatgyűjtés vizsgálatáról szóló határozati javaslatot.
Háttér

Orbán Viktor miniszterelnökké választásának nyarán, augusztus 25-én hozta nyilvánosságra, hogy korábban - az MSZP-SZDSZ kormány regnálása alatt - titkos módszerekkel figyeltek meg Fideszes politikusokat és azok családtagjait. A sajtó élénken foglalkozott a témával, azonban sokáig a politikai kötélhúzáson kívül semmi nem történt, ugyanis az MSZP ragaszkodott ahhoz, hogy az ügyet az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága vizsgálja ki, míg a Fidesz szívesebben bízta volna ezt egy újonnan alakított eseti bizottságra.

A kötélhúzás végén végül is 1998 november 17-én létrehozták az ügy kivizsgálására szakosodott parlamenti bizottságot, hivatalos nevén ,,A politikusokról és más közéleti személyiségekről, valamint azok családtagjairól az előző parlamenti ciklusban folytatott törvénytelen és titkos adatgyűjt...stb. bizottság" (megfigy.vizsg.biz.), amely 1999. március 2-án kezdte meg munkáját. Az elnöki posztot Kosztolányi Dénes Fideszes politikus töltötte be. A bizottsági ülések - köszönhetően az elnöklő Kosztolányinak, Vancsik Zoltán MSZP-s, Atyánszky György kisgazda, Keleti György szintén szocialista képviselőnek - általában kimerültek a szócsatákban és egymás hergelésében. A bizottság három nap híján egy éves munkája során 12 határozatképes ülésen 46 óra 35 percen keresztül dolgozott. 2000. március 16-án fejezte be működését. Eközben meghallgatták a miniszterelnököt, aki az ellenzéki honatyák szerint nem tudta bizonyítani a megfigyelés tényét. Ami azonban tényként derült ki: a Xénia Láz-as Czégé Zsuzsa egy magánnyomozót bízott meg azzal, hogy figyeltessék Pokorni Zoltánt.

Az Országgyűlés kedd este elfogadta a politikusokról és más közéleti személyiségekről, valamint azok családtagjairól az előző parlamenti ciklusban folytatott törvénytelen és titkos adatgyűjtés vizsgálatáról szóló határozati javaslatot, s ezzel pontot - még ha haloványat is - tett a megfigyelési bizottság tevékenységére.

Nemmel szavazott a javaslat elfogadására négy fideszes képviselő: Braun Márton, Hörcsik Richárd, Illés Zoltán és Tóth Gábor. A szintén fideszes Tölgyessy Péter tartózkodott.

A koalíciós pártok többi képviselője és a MIÉP igennel szavazott. Az SZDSZ-frakció nem nyomott gombot, és az MSZP részéről is csak 35 képviselő vett részt a voksolásban. Ők elutasították a javaslat elfogadását.

A jelentés alapján az Országgyűlés felkérte a Legfőbb Ügyészt: kezdje meg a vizsgálatot, vajon történt-e bűncselekmény, és hogy a Pinpoint Kft. tevékenységét törvényességi szempontból vizsgálja meg. A vizsgálat eredményéről a Legfőbb Ügyész írásban tezs jelentést az Országgyűlésnek.

A kedd esti szavazás után - hogy hűek maradjanak magukhoz - ügyrendi kérdésben a képviselők még lezavartak egy vitát: a szocialisták szerint ugyanis Kosztolányi Dénes, a megfigyelési bizottság fideszes elnöke a testület nevében, ám annak engedélye nélkül küldte el a javaslatot az Országgyűlésnek - meghamisított szöveggel.

Bár az ellenzéki pártok kérték, hogy rögzítsék: a dokumentumot meghamisították, az ügyrendi bizottság állásfoglalása nem került bele. A szöveg annyit tartalmaz, hogy a megfigyelési bizottság nem a Házszabálynak megfelelően járt el, amikor a jelentés mellékletének megfogalmazására és előterjesztésére a bizottság elnökének felhatalmazást adott.