Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Az MSZP hazaárulózik, a Fidesz bűnpártolással vádol

2005.05.06. 15:37
Hazaárulásnak nevezte az MSZP alelnöke az MTV reggeli műsorában a Kulcsár-féle lehallgatási jegyzőkönyvek megsemmisítésével kapcsolatos ellenzéki nyilatkozatokat. Szekeres Imre szerint a zárt ülésen elhangzott információk politikai ügyként való nyilvánosságra hozatala, "megingatja az emberek bizalmát a magyar társadalom intézményei iránt", a Fidesz politikusainak szerinte ugyanis tudniuk kellett, hogy a megsemmisítés törvényes volt. Répássy szerint viszont nem hazaárulásról, hanem bűnpártolásról van szó. Időközben megszólat Kulcsár Attila is, aki nevekről nem akar beszélni, viszont úgy véli, szelektávla szivárognak ki a vallomásának részletei.
Kulcsár megszólalt
Nagyon remélem, hogy a bíróság mérlegeli majd, hogy mi történt valójában, és beazonosítja, hogy kik voltak az igazi haszonélvezői a törvénytelen tranzakcióknak - mondta Kulcsár Attila pénteken az MTI-nek.

A K and H Bank volt ügyvezető igazgatója, a K and H Equities egykori üzletágvezetője, aki telefonon adott interjút az MTI-nek, azt is közölte, hogy információkkal folyamatosan segíti a banknál jelenleg is folyó vizsgálatot.

"A konkrét üggyel kapcsolatban nem nyilatkozom, konkrét nevekre nem szívesen válaszolok" - felelte arra a kérdésre, hogy mi a valóságtartalmuk azoknak az állítólagos vallomásoknak, jegyzőkönyv-részleteknek, amelyek megjelentek a Magyar Nemzetben és a Heti Válaszban. Kulcsár Attila saját bevallása szerint nem tudja, hogy ezeket a jegyzőkönyv-részleteket ki szivárogtatja ki.

Az exbróker elmondta, nem tudja, milyen szempontok alapján válogatják ki azokat a neveket, amelyek megjelennek, de - mint mondta - "egyetértek jogi képviselőm korábbi nyilatkozataival, miszerint valószínűleg szelektálják őket".

"Törvényes eljárás esetében bevinni a politikai nyilvánosságba egy olyan ügyet, aminél pontosan tudja a Fidesz, hogy törvényesen jártak el, azt gondolom, hogy ez az, ami megingatja az emberek bizalmát a magyar társadalom intézményei iránt, és ez hazaárulás. Ezt a világon mindenütt, minden országban hazaárulásnak tartják" - jelentette ki Szekeres Imre pénteken a Nap-keltében.

Selejtezési szabály

Az MSZP elnökhelyettesét a műsorvezetők a Kulcsár-ügy telefonlehallgatásait tartalmazó dokumentumok 2004 év végén történt megsemmisítéséről kérdezték. Mint emlékezetes, Répássy Róbert, a Fidesz képviselője még kedden közölte: a nemzetbiztonsági bizottság ülésén kiderült, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal megsemmisítette azt az 595 lehallgatási jegyzőkönyvet, amelyek Kulcsár Attila, ma már sikkasztással gyanúsított exbróker telefonbeszélgetéseiről készültek. A megsemmisítés miatt Répássy Róbert és Demeter Ervin, ugyancsak fideszes politikus szerdán távozásra szólította fel Tóth Andrást, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkárt. Tóth András ezután bejelentette: nem mond le. Szerinte a nyomozóhatóságok minden lehallgatási anyagot megismerhettek, a selejtezések pedig a jogszabályoknak megfelelően zajlottak.

Tudván tudhatták

Az MSZP elnökhelyettese a Nap-keltében vitába szállt az őt kérdező újságírók észrevételeivel, és hangsúlyosan megerősítette, hogy véleménye szerint a Fidesz viselkedését hazaárulásnak lehet minősíteni. "Ha valaki tudván-tudja, hogy amit mond (...), pontosan tudja, hogy törvényes volt az eljárás, és politikai okokból, nyilvánosság előtt egy olyan helyzetet teremt, amely lejáratja az intézményeket, és ha ezek az intézmények egyébként az ország biztonságát érintik (...), akkor ez hazaárulás" - fejtette ki álláspontját. Szerinte az általa megfogalmazottak alapján nem arról van szó, hogy politikust, vagy intézményt ért volna politikai bírálat.

Az Indexnek nyilatkozó Répássy Róbert szerint viszont az ügyben nem hazaárulás történt, hanem bűnpártolás. Az ellenzéki politikus szerint ennek az elkövetői nem a Fideszben, hanem az MSZP-ben kell keresni.

Tóth András jogi lépésekre készül
Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár szerint sajtókampányt indítottak ellene, amelynek célja a Gyurcsány-kormány tekintélyének aláásása. Tóth jogi ellenlépésekre készül az őt rágalmazók ellen. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő államtitkár pénteken reagált a Magyar Nemzet című lapban megjelentekre. Az újság részleteket közölt Kulcsár Attila állítólagos vallomásaiból, amelyekben a volt ügyvezető igazgató Tóth Andrással történt, 2003. június 26-ai találkozójáról beszél.
Tóth András szerint Kulcsár Attila vallomásaiban foglaltak egymásnak, a korábbi vallomásoknak és a tényeknek is ellentmondanak. Az államtitkár MTI-nek adott nyilatkozatában cáfolta Kulcsár Attila azon állításait, hogy témák sokaságát beszélték volna meg. A találkozó 15-20 perces volt és "ennek jó része azzal telt el, hogy a bróker a Pannonplast-ügyről kialakított saját véleményét ismertette". Tóth András felidézte Kulcsár Attila titkárnőjének a napilapban korábban publikált vallomását, aki szerint a vele való találkozót követő hétvégén kezdték összeállítani Kulcsár Attilával az ügyféllistát. Az államtitkár szerint kérdés, hogy ha Kulcsár Attila és ügyvédje is tagadja, hogy átadta volna a sajtónak a vallomásokat, akkor azok hogyan kerülhettek a Magyar Nemzethez.