Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Grespik háborúja miatt anyagi csőd szélén a Meixner Iskola

2000.10.20. 14:33
A nyilvánossághoz fordult támogatásért a többek között írási és olvasási nehézségekkel küzdő gyerekek oktatását is felvállaló rákospalotai Meixner Iskola, Grespik László ellenük folytatott magánháborúja miatt ugyanis lassan a teljes anyagi ellehetetlenülés fenyegeti az intézményt. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjének döntése miatt az iskola július óta nem jut hozzá a fenntartáshoz elengedhetetlenül szükséges normatív támogatáshoz, így a rendelkezésükre álló források körülbelül még két hónapig elegendőek a működtetéshez.
Az anyagi ellehetetlenülés veszélye fenyegeti a rákospalotai Meixner Iskolát, mivel a Grespik Lászlónak az iskolát fenntartó alapítvány ellen folytatott magánháborúja miatt a fenntartáshoz szükséges állami normatívát július óta nem kapják meg. Az iskola vezetősége a napokban a közvéleményhez fordult segítségért, mivel, ahogy Csorba József iskolaigazgató az Indexnek elmondta, pénz hiányában olyan fejlesztések és beruházások maradtak el, amelyek lassan az iskola működését is veszélyeztethetik.

A jelenlegi feltételek között, körülbelül még két hónapig tudják működtetni az iskolát, de akkor a közüzemi számlák egy részét nem fizetik be. Ezért kérik mindazok jelentkezését, támogatását, akik anyagi vagy más természetű segítséget tudnak nyújtani a számunkra.

A hivatalvezető intézkedik

Mint ahogy arról az Index már korábban beszámolt a rákospalotai intézmény körül, amelyben olvasási, írási, számolási, illetve magatartási zavarokkal küszködő gyermekek oktatása folyik majd, a kerület MSZP-s vezetése, a kormánypárti képviselők, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal és a szülők részvételével ez év májusa óta dúl a vita és a pereskedés.

A XV. kerület MSZP-s többsége év elején úgy döntött, hogy a Tóth István utcai iskolát szeptembertől az önkormányzat helyett a Meixner Alapítvány működteti. Ez ellen akkor a szülők egy része és a szocialistákon kívül az önkormányzat összes pártja tiltakozott, mert szerintük gyanús kapcsolat van az alapítvány és a Magyar Szcientológiai Egyház között. Ezt a kijelentést a megvádoltak rendre visszautasították, a szülők által ez ügyben benyújtott keresetet pedig a bíróság elutasította. Később a közigazgatási hivatal felszólítására a testület visszavonta a kifogásolt határozatot, a bíróság pedig ejtette az ügyet. Grespik László ezután a Legfelsőbb Bíróságon fellebbezett, a perben október végén várható döntés.

Grespik ezután az iskolakezdés előtt egy nappal felfüggesztette az intézmény működését. Határozatát egyrészt azzal indokolta, hogy az alapítvány tevékenységi körében nem szerepel a nyolcosztályos általános iskola működtetése. Másrészt a Fővárosi Bíróságon folyamatban van az önkormányzat határozatával kapcsolatos per is, így a hivatalvezető szerint az intézmény függő jogi helyzetben van.

Addig, amíg a bíróság nem vonja vissza a közigazgatási hivatal határozatát, az iskola nem részesül a minden tanuló után járó 104 ezer forintos normatív támogatásban. Így bár az iskola egy pályázaton már hozzájutott például Internet-hozzáféréshez, de számítógépeket még nem tudtak vásárolni. A tanításhoz szükséges alapvető eszközök hiányánál még égetőbb probléma, hogy a tanárok fizetése is veszélybe kerül, így jelenleg szinte a legnehezebb feladat a tantestület tagjaiban tartani a lelket - mondta el az Indexnek a Meixner Iskola igazgatója.

Emberileg

Grespik utóbbi hetekben tett nyilatkozataiban hangsúlyozta, hogy emberileg mindenképp igaza van, amikor a Meixner Iskolát vizsgálja, hiszen - mint fogalmazott - az ügy közokirat-hamisítással kezdődött, amikor az idős Meixner Ildikó halálos ágyán íratták alá az alapítvány dokumentumait. Grespik szerint ezen kívül minden jel arra utal, hogy azért kellett az alapítványnak az iskola és a nagy hírű Meixner-módszer, mert a fogyatékos gyerekek után magasabb normatív támogatás jár, és ezt kívánták megszerezni.

,, Grespik csak azt nem veszi figyelembe, hogy az iskola eddig is átvette a normatív támogatást, csak az előző működtetők azzal nem csináltak semmit. Éppen ezért pályáztuk meg a speciális problémákkal küzdő gyerekek oktatását is vállaló iskola üzemeltetését, mert szakembereinkkel érdemben tudunk tenni a különböző tanulási problémákkal küzdő gyermekekért"- reagált a hivatalvezető vádjaira az iskola igazgatója.

A XV. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint, ha a bíróság megsemmisíti a közigazgatási hivatal határozatát, az elmaradt támogatást visszamenőleg kamatostul kell majd folyósítani.